Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bankaların otomobili teminat sayıp, makineleri saymadığından yakındı. Işık, "Bu nedenle makineye plaka uygulaması getiriyoruz. Başbakan Yardımcımız’ın olduğu toplantıda kararı aldık. Şu an diyoruz ki ‘makineleri plakalandıralım’. Makineleri plakalandıralım ki, makinelerin sicil numarası olsun ki sanayici kredi kullanırken bunları teminat olarak sunsun. Faaliyetleri yakında tamamlayacağız." dedi.

Ceylan Intercontinental Otel’de yapılan Sanayi İstişare Toplantısı’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı. Toplantı sanayicilerden büyük ilgi gördü.

Sanayicilerle İstişare Toplantısı’nda Işık, ayrıca kalifiye üretimin ve elemanın önemine işaret etti. Akademik camia ve sanayini diyaloga girmesi, el ele vermesi gerektiğini dile getirdi. Bu çerçevede strateji belgesinin tamamlandığını, yakında kalıcı komitenin devreye gireceğini bildirdi. Işık, ilaveten Ar-Ge yapan öğretim üyelerine de daha çok gelir elde etme imkanı sunacakları taahhüdünde bulundu ve "Bir hoca Ar-Ge yaptığında elde edilen değerin yüzde 50’si kendisine dönüyordu. Yeni metin ile 100 liralık değerin 85 lirası hocanın cebinde kalacak. Burada Gelir Vergisi’ni tamamen kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.

DOKTORALI İSTİHDAM EDENE TEŞVİK

Doktoralı eleman bulunduran şirketlere teşvik verileceğini müjdeleyen Işık, "Burada yeni bir şey daha var, ‘mühendislik doktorası’ diye. Evet, sanayide doktoralı personel sayısını arttıracak adımlarımız olacak." açıklamalarını yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, siyasi iradenin sanayicinin sorunları ile yakından ilgilendiğini; bu anlamda her şikâyet ve talebe açık olduğunu vurguladı. Sanayicinin yatırımlarını çekici kılmanın, büyüme ve üretimi arttırmanın şu an odakta olduğundan söz etti. Cari açığa değinen Fikri Işık, şunları kaydetti:

"2014 için makro tedbirler aldık. Bu tedbirler ile otomotivde olumlu bir tablo oldu. Şu an Türkiye, FED kararları ve türbülansa rağmen cari açığını indirdi. Petrol fiyatlarında gerileme de cari açığın inmesine olumlu katkı verecek ve 2015 daha iyi olacak. Bilhassa otomotivde üretim ve ihracat arttı, yerli satış arttı ithalat daraldı. Toplam otomobil üretimi 2014’te 99 bin 835 artarak 733 bin 439’a geldi. Yani üretimde 100 bin artış var. Yerli otomobil satışları 10 bin 220 artarak 157 bin 349’a geldi. Burada bir karar rol oynadı, o da K2 belgelerinde alınan ücreti indirmemizdi. Tabii ithal otomobil satışları 87 bin 540 gerileme ile 429 bin 982 oldu. Temel olarak üretim, ihracat ve istihdam arttı. Ama bu sene hayata geçireceğimiz yapısal tedbirler ile ülke adına daha olumlu değişimler olacak."