KUYAP ile Türkiye'nin 15 ilinde işletme çalışan ve işverenlerinin, insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin arttırılması hedeflenen Proje kapsamında düzenlenen, toplam 15 İl'in Eğitim İhtiyaç Analizi çalıştayının Kahramanmaraş toplantısı, 18 Mart Salı günü Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşti. 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ve projeyi yürüten Teknik Destek Ekibi uzmanları, KOBİ Geliştirme Uzmanı John Toner, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği KOBİ Uzmanı Belgin Yılmaz, KUYAP Eğitim Koordinatörleri Candost Aydın ve İnan Ayrıbaş'ın katıldığı toplantı iki oturum halinde yapıldı. İlk oturum saat 09:30'da Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilgili üyeleri ve diğer firmalar ile yapılırken, ikinci oturum 14:30'da Kahramanmaraş'taki ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile gerçekleşti. 

”˜Toplamda, 2 Bin İşletme Sahibi Yöneticisine ve 3 Yüz Bin Çalışana Eğitim Vereceğiz'

Kahramanmaraş'taki firmaların eğitim ihtiyaçlarını araştırdıklarını ve bu doğrultuda bir eğitim planladıklarını belirten İnan Ayrıbaş şöyle devam etti; “Kahramanmaraş'ta ki firmaların eğitim ihtiyaçları nelerdir diye bir araştırma yaptık. Bu teorik kalan bilgilere sizlerin katkılarını da almak istiyoruz. 15 ilde yürütülen projede, 12 tane koordinatörümüz var. Proje merkezimizde 3 tane uluslararası tecrübeye sahip KİT Uzmanımız var. Bir tanede Ekip Liderimiz var Alberto Gomez kendisi burada olmadığı için temsilen John Toner burada. Dolayısıyla ekibimizin sahip olduğu önemli bir uluslararası tecrübe var.  Önümüzde ki süreçte ihtiyaçlar analizi sonuçlarına göre planladığımız eğitimlere başlayacağız. Ülkemizin batısında ki illere çalışma ziyaretleri düzenleyeceğiz. Kahramanmaraş'ta toplamada 15 Büyüme Merkezi'nde; 2 bin işletme sahibi yöneticisine ve 3 yüz bin çalışana eğitim vereceğiz. Kahramanmaraş'ta ise bu rakamı 150 işletme sahibi yöneticisi ve 225 çalışan olarak belirledik. Eğitim derken not alınacak eğitimler şeklinde değil bunu eğitimlere başladığımızda daha iyi tecrübe edeceğiz. Bu rakamlar az gibi görünebilir fakat biz doğru kişilere, doğru eğitimleri verirsek, iyi bir tecrübe örneği sunarsak bu rakam çok iyi bir rakama dönüşür. Çalışmalarımızı büyüme merkezlerine göre özelleştirmek amacıyla çalışan ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarını inceledik. Bu analizi bir anket formu yardımıyla gerçekleştirdik. Form, 7 kısım halinde 24 sorudan oluştu. 75 Anket gerçekleştirildi ve KOBİ'lerin uyum yeteneklerinin belirlenmesine odaklanıldı. İşletme sahip-yöneticilerinin en fazla zaman harcadıkları süreçler; Üretim (%36) Muhasebe ve Finans (%30) Satış ve Pazarlama (%20) olarak tespit edildi. .” 

”˜Bir Ortaokulun Önünde Durup 20 Yıl Sonraki Müşterilerinizi Görebilirsiniz'

Geleceğe uyum sağlamak adına eğitimlerin önemli olduğunun altını çizen John Toner, yapacakları eğitim programı hakkında bilgi verdi. Toner; “Geçmişte dünya daha istikrarlı ve öngörülebilirdi. Her şey daha iyi tahmin edilebilirdi. Şimdi he şey değişiyor, teknoloji değişiyor. 20 yıl önce bir iş adamı iş planı hazırlıyorsa gelecekte ne olacağını öngörebiliyordu. O dönemde kimsede cep telefonu yoktu, dizüstü bilgisayar yoktu fakat bu gün onlar olmadan hiçbir işimizi göremiyoruz. Hayatımızda olmazsa olmazlarımız. Bundan 20 yıl sonra dünyada neler olacak? Neler değişecek? Tahmin edemiyoruz dolayısı ile uyum sağlamamız gerekiyor. Bunu öğrenebilirsiniz. Bizde bu yüzden buradayız. Ben bundan kısaca bahsedeceğim. Uyum yeteneği aslında bir felsefeyi ifade ediyor. Bir eğitim programı düzenleyeceğiz. İlk hedef işletme sahipleri, ikinci hedef ise işletme sahiplerine yakın firma çalışanları. Bu nedenle işletmelerin farklı açıdan bakılabilecek şekillerini görmelerini sağlayacağız. Daha çok yetenek geliştirme programı da diyebiliriz. Bizim burada yapacağımız bu değişimlerin firmanızı nasıl değiştiriyor olduğunu görmeniz. Bu değişimlere nasıl cevap verirsiniz bunu görmenizi sağlamak. İşletmeleri en iyi uygulama örneği olarak ifade edilebilecek bir takım pratikler var ve bu pratiklere sahip bazı firmalar var. Bu firmalar başarılı oluyor. Bizde sizlere işletmelerinizi başarılı kılmak adın neler yapmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacağız. Daha önce Türkiye'nin bazı illerinde özellikle de Batı kısmında ki firmaların en iyi uygulama örneklerini araştırdık. Başarılı olmak için neler yaptıklarını belirledik, bunları sizlerle paylaşacağız. Kahramanmaraş'ta üretim yapıyor ve burada satış yapıyorsanız herhangi bir ortaokulun önünde durup 20 yıl sonraki müşterilerinizi görebilirsiniz.” şeklinde konuştu. 

Toplantıda KMTSO'yu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Hüseyin Özdal ve S. Ziya Gümüşer temsil etti.  Çalıştaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TSE İl Temsilciliği, DOĞAKA ve TKDK İl Koordinatörlükleri,  SGK, İŞKUR, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüklerinden eğitmen, yönetici ve idareciler katıldı. Kurum temsilcileri görüş ve önerileriyle projenin ilimizde uygulanacak olan yol haritasına katkıda bulundular. 

KUYAP Projesi'nin sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ”“ Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ”“ İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG-PRO)'dir, projenin uygulanmasında teknik destek PLANET (Yunanistan), IDI (İrlanda), EURECNA (İtalya), DIALOGOS (Yunanistan) ve MAKRO (Türkiye) konsorsiyumu tarafından sağlanmaktadır.