Yeni yürürlüğe giren Maden Kanunu üretici ve ihracatçı tarafında memnuniyetle karşılandı. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Parlamentoda sektör için hayati önemde olan maddeler ele alındı, önerilerimize göre yenilendi.” dedi.

Madencilik sektörünün 2014 ihracatının 5 milyar dolar olduğunu bildiren Kaya, şunları ifade etti:

“Sektörün 2023 ihracat hedefi olan 15 milyar doları yakalaması adına önümüzde mani olarak duran uygulamalar ortadan kaldırılmalı. Bu uygulamalar kaldırıldığı takdirde hedeflerimizi yakalayacağız. Bundan şüphe duyulmasın. Biz sektör olarak hedefimizi tutturmak adına elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz.”

“MADEN RUHSATI İÇİN BAŞBAKANLIK İZNİ KALDIRILSIN”

Yeni kanunun ardından maden ruhsatı için Başbakanlık izni alınmasını öngören genelgenin kaldırılacağı izlenimi edindiklerini anlatan Kaya, şöyle devam etti:

“Madencilik sektörü olarak Başbakanlık Genelgesi’nin kaldırılmasını bir an evvel umuyor, diliyoruz. Çünkü genelgenenin yürürlüğe girmesi ile madencilik sektörü durma noktasına gelmiştir, hatta şu an itibari ile doğaltaş ihracatımızda görülen yüzde 35 oranında gerileme, ihracat rakamlarımızın 2008 bunalımı rakamların da altına inme riski taşıdığını ortaya koymaktadır.”