Tescil belgesinde Malatya kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kayısının tescillenmesinin Malatya adına sevindirici olduğunu belirterek, “Malatya kayısısı, Avrupa pazarında marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak” dedi. Coğrafi işaret tescilinin Malatya kayısısı için 2 açıdan önemi olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, tescilin birinci işlevinin ‘koruma’, ikinci işlevinin ‘tanıtma ve pazarlama’ olduğunu söyledi. Tüfenkci, Milliyet’e şu açıklamayı yaptı:

ABD’ye de satılıyor

“Tescilin ardından Malatya kayısısı, Avrupa pazarında marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak. Böylece Avrupa sınırları içerisinde ihlallere ve ‘Malatya Kayısısı’ adının hatalı, haksız kullanımlarına karşı koruma sağlanacak.

Ayrıca tanıtma ve pazarlama işlevi ile Malatya kayısısının coğrafi işaret kriterlerini sağlayan yüksek kaliteli ürün olduğu da tescillenmiş oluyor.

2016 kuru kayısı ihracatına baktığımızda 290 milyon 672 bin 143 dolarlık ihracat rakamı ile 79 bin 171 ton kayısı ihraç edildiğini görüyoruz.

Bu oranın yüzde 90’ını Malatya kayısısı karşılıyor. İhraç edilen ülkelerin başında ise ABD ile Avrupa geliyor. Şimdi kayısımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak bizlerin elinde. Bu tescil ile koruma kalkanı sağlayıp, kayısımızın pazar alanını genişletmiş olacağız.”

Ürün senetleri oluşturulacak

Sadece dış piyasada değil, kayısıya iç piyasada da değer kazandırmak için adımlar atıldığını belirten Tüfenkci, şunları söyledi:

“Lisanslı depoların kurulması bunların başında geliyor. Önümüzdeki aylarda kurulacak olan bu depolarla, kayısı üreticimiz ürününü sağlıklı şekilde depolarda muhafaza edecek. Bir yandan da kendisine verilecek elektronik ürün senetleri ile kayısısı borsada işlem görecek. Bu süreçte bizlerin olduğu kadar yerel aktörlere de büyük görev düşüyor.

Malatya’yı dönüştürecek yerel aktörlerin bu anlamda ciddi projeleri ortaya koyması lazım. Dünya kayısı başkenti Malatya’da mutlaka bir üretici birliğini oluşturmamız lazım.”

Malatya kayısısına AB coğrafi işaret tescili verilmesi için 2014 yılında AB Komisyonu’na başvuru yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür eden Tüfenkci, 11 Temmuz’da Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Phil Hogan’ın katılımıyla, ‘Malatya Kayısısı AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni’ yapılacağını söyledi.