Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, oda üyeleri içinde yaptıkları ankette üyelerin yüzde 75'nin bölgede 'kontrolsüz ticaret' yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Satış stratejisi yapılmadan her yapılan işin fiyasko ve iflasla sonuçlanabileceği uyarısında bulunan Boztaş, turizmde Türkiye'ye rakip olan ülkeler Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya'nın satış stratejisi belirlemesi yapıldıktan sonra iş yeri açımına izin verdiğini kaydetti.

Turizm sektöründe işleri bir dönem iyi gitmesine bağlı bu sene Side ya da başka bir bölgeye butik, hediyelik eşya, gümüşçü ve tekstil ürünü satımıyla ilgili işyeri açımının yanlış bulduklarını Boztaş, bu tür yatırımların genelde kısa vadeli olduğunu ve kısa süre sonra istenilen bulunmama nedeniyle 'bu iş yeri devren satılıktır' ibaresi yazılmak zorunda kalındığı ifade etti.

Bir yere kapasitesinin üzerinde işyeri açılmasının da yanlış olacağının altını çizen Boztaş, "Bölgemizde kontrolsüz ticaret yapılmasını yanlış buluyoruz. Yan komşum butikçilikten bu sene çok iyi para kazandı önümüzdeki yılda bizde butik dükkanı açalım düşüncesi bizi bir yere götürmez. İş yeri açmadan önce satış stratejimizi belirleyelim. Bunu yapmazsak hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Üyelerimizin yüzde 75'i kontrolsüz ticaret yapılmasına karşı." diye konuştu.

Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, kontrolsüz ticaret yapımına sebebiyle 20 yıl önce Side'de 60 olan kuyumcu sayısının bugün 15'e düştüğünü söyledi. Son yıllarda Side'de tekstil ürünlerinin satımına yönelik iş yeri açımının yaygın olduğunu dile getiren Ergen, iş yeri açımı öncesi satış stratejisi belirlemediği için sezon bitiminde açılan butiklerin yüzde 60'nın iflasla yada iş yeri değişikliğiyle sonuçlandığını kaydetti.

İspanya, İtalya, Malta ve Portekiz gibi turizmde söz sahibi olan ülkelerin bir yerde 20 kuyumcu varsa bir dönem sonrası 21'nciye kaldırmaz diye izin vermediğinin altını çizen Ergen, "Bizde ise komşum deri çanta satıcısı iyi para kazanmış bende önümüzdeki yıl tekstil ürünü satımını bırakayım;deri çanta mağazası açayım oluyor.Turizmde rakibimiz olan ülkeler her işlerini planlayarak yapıyor. Bu iş çok para kazandırıyor diye iş yapmıyorlar. " ifadesini kullandı.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği Başkanı Hüseyin Aydoğan, Avrupa Birliği ülkelerinde kontrolsüz ticaret yapımına izin verilmediğini söyledi. Kendilerinin Almanya'nın Kuzey Ren Wesltfalya Eyaleti'nin bir şehrine geçen yıl 5 yıldızlı otel yapımı girişimlerinin olduğunu anlatan Aydoğan, o şehrin belediye başkanının bu bölgede 5 yıldızlı otel sayısının yeterli olduğunu ancak; 40 kilometre uzaklıktaki bir yere 3 yıldızlı bir otel yapımına izin verebileceklerini söylediğine dikkat çekti. Turizmci Aydoğan, şu bilgileri verdi: "AB ülkelerinde bizde olduğu gibi bende para var ben strateji planlaması yapmadan istediği işi yaparım anlayışı yok. Onun için AB ülkelerinde yatırımlar kalıcı oluyor. Bir yere planlama yapmadan yatırım yapma emek israfıdır. Kontrolsüz ticaret yapmadan vazgeçelim. Herkes kendi bildiği işi yapmalı."