Yabancı yatırımcının Merkez Bankası'nın bağımsızlığına güvenerek Türkiye'ye geldiğini belirten HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığına leke sürecek her türlü adım ve karar yabancı yatırımcıyı rahatsız eder." uyarısında bulundu.

HSBC Türkiye, Antalya’da premier müşterilerine yönelik olarak Türkiye ekonomisi ve küresel piyasalar analizinin paylaşıldığı bir seminer düzenledi. Seminerde konuşan HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, ekonominin gündemi ve finansal piyasalardaki beklentilere ilişkin değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı. Fatih Keresteci, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin 2001'de yaşadığı ekonomik krizden elde ettiği tecrübelerle güçlü bir bankacılık sistemi kurduğuna değinen Fatih Keresteci, bunun devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bankaların, tasarrufların yatırmalara kanalize edilmesinde üstlendiği aracılık rolünün ekonomiler için önemini vurgulayarak, "Sektörü biraz kayırmakta fayda var." diyen Keresteci, "Eğer siz bu aracıyı devreden çıkarırsanız tasarruflar yatırımlara kanalize olmaz. Türkiye'de yatarım olmazsa büyüme olmaz, büyüme olmazsa istihdam olmaz. Sanki son dönemde bankacılık sisteminin o biraz kayırılması gereken noktasının uzağında gibi bir imaj yaratılıyor." dedi. Dünyada da benzer bir durum gözlemlediğini ifade eden Keresteci, "Krizin sebebi bankalar argümanıyla beraber bankaların çok üzerine gediliyor. Bir miktar doğru ama sanki bir miktar da farklı davranılıyor gibi. Türkiye'de bu konu ekonomi dışına çekilmeye çalışılıyor ama Türkiye'nin uzun vadede istikrarlı büyümesi ve bankacılık sektörünün istikrarı için tıpkı her kurumda olduğu gibi kurumların çok fazla yıpratılmaması, uzun vadeli sürdürülebilirlik açısından önemli." diye konuştu.

EKONOMİYLE İLGİLİ KAYGILAR VAR

Bank Asya'ya hukuksuz müdahalenin yanı sıra son günlerde İş Bankası'na yönelik iddialarla ilgili soruları yanıtlamaktan kaçınan Keresteci, "Yatırımcılarınız endişeli mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Türkiye'de son iki üç sene içinde düzenlenen ihalelere yabancı yatırımcının çok fazla ilgi göstermediğini gözlemlediklerini belirten Keresteci, önemli olarak gördüğü bu noktaya dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunarak şöyle konuştu: "Bunun arkasındaki temel sorun Türkiye ekonomisinin uzun vadede sürdürülebilirliğine ilişkin bazı kaygılar var. Bu kaygıların olduğu ortamda dışarıdan finansman gelmezse biz uzun vadeli büyüme anlamında bir miktar sorun yaşayabiliriz."

HAVA SİSLİ VE YOLDA BUZ VAR

Fatih Keresteci, Türkiye için yakın gelecekte gördüğü en büyük riski ise şu sözlerle ifade etti: "Bizim tasarruflar düşük olduğu için dışarıdan finansman ihtiyacımız var. O finansman gelmezse buradaki tasarruflar uzun vadeli büyümeyi finanse edecek kadar fazla değil. Biz Türkiye için uzun vadede pozitifiz. Benim tanınım şöyle; buzlu bir yolda gidiyoruz. Biraz da sis var havada. O yüzden kemeri bağlayıp, hızı düşürmek lazım belki ama yol devam ediyor."


YABANCI YATIRIMCI MB'NİN BAĞIMSIZLIĞINA GÜVENEREK GELDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Merkez Bankası'yla ilgili çok konuştuğunu zaman ekonomide rahatsızlık yaratır." sözüne katıldığını dile getiren Keresteci, "2001 reformları önemliydi. O reformların en önemlisi Merkez Bankası'nın bağımsızlığıydı ve yabancı da Merkez Bankası'nın bağımsızlığını çok öne plana çıkarak Türkiye'ye geldi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına leke sürecek her türlü adım ve karar yabancı yatırımcıyı rahatsız eder."