Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak üzere, 100 ve üzeri küçükbaş hayvan sahiplerinin de 'Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği'nden yararlandırılmasının uygun olacağını belirtti. Milletvekili Durmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Ekeri’in cevaplaması için konuyla ilgili Meclis'te soru önergesi verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, yaptığı açıklamada, 12 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına istinaden yapılan hayvancılık desteklemeleri kapsamında, sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması başlattığını hatırlattı. Durmaz, “500 baş ve üzeri küçükbaş hayvan sahibi işletmelerde sürü yöneticisi istihdamı olarak, 5 bin TL işletme olarak belirlenmiştir. Seçim bölgem olan Yozgat’ta 500 baş hayvanı barındıran işletme sayısı yok denecek kadar azdır. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak üzere, 100 ve üzeri küçükbaş hayvan sahiplerinin de sürü yöneticisi istihdam desteğinden yararlandırılması uygun olacaktır.” dedi.

"ÇİFTÇİLER İÇİN ÜRETİM YAPMAK ZORLAŞMAKTADIR"

Çiftçilerin üretim yapmalarının zorlaştığını vurgulayan Durmaz, “Uygulanan yanlış tarım politikaları, desteklerin yetersizliği bir yana, bu desteklerin çok geç açıklanması ve geç ödenmesi, üretim maliyeti ile ürün fiyatı arasındaki farkın çiftçi aleyhine gelişmesi, yani ürettiği ürünle girdi alamayan duruma düşen çiftçiler için üretim yapmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Çeşitli basın yayın organlarında gecikmenin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) sisteminden kaynaklandığı ifade edilse de geçmiş tecrübeler çiftçinin siyasi rant uğruna perişan edildiği hissini kuvvetlendirmektedir. Tarım desteklerini 7 Haziran seçimine kısa bir süre kala ödeme planı, ürünün gerçek değerini alamayan, zaten geçinemeyen çitçimizi bu zorlu kış günlerinde daha da zora sokacaktır. Yozgat çiftçisinin 2014 yılından kalan destekleme ödemeleri henüz yapılmamıştır. Yozgat açısından son derece önemli bir meblağ olan destekleme ödemelerini hem çiftçimiz hem esnafımız bunu acilen beklemektedir.” diye konuştu.

Durmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e, cevaplaması için şu soruları yöneltti: "Yozgat ilinde 2014 yılından kalan çiftçi destekleme ödemeleri ne zaman yapılacaktır? ÇKS sisteminde arıza olduğu ve destekleme ödemelerinin bu yüzden yapılamadığı iddiaları doğru mudur? Çiftçilerimizin hak etmiş oldukları destekleme ödemelerinin seçim malzemesi yapılması sizce ahlaki bir uygulama mıdır? Sürü yöneticisi destekleme kapsamında olan, 500 baş küçükbaş hayvan sayısını düşürme yönünde bir çalışmanız var mıdır? Aynı yerleşim biriminde ve en az 100 küçükbaş hayvana sahip olmak kaydıyla, değişik sürü sahiplerinin belirlenecek sayıya ulaşmaları halinde, sürü yöneticisi destekleme kapsamından yararlanması için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?"