Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Eskişehir’de düzenlediği ve 86 Şube Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptığı başkanlar toplantısı sonrası bir bildiri yayımladı.

2015 Genel Seçim Sonuçları sonrasında ortaya çıkan tablonun değerlendirildiği ve istikrarın korunması için atılması gereken adımları görüşüldüğünün belirtildiği toplantıda Türkiye’nin siyasi ve ekonomik çalışmalarına yönelik 9 maddelik yayınlanan bildiride, MÜSİAD’ın iş alemi olarak, ’huzur, güven ve pozitif istikrarın’ devamının öncelikleri arasında olduğu kaydedildi. Bildiriye ilişkin yapılan açıklamada, “Bunu yaparken, eğitim reformu, hızlı ve adil işleyen daha iyi bir hukuk devleti, devletin zafiyete uğratıldığı alanların ortadan kaldırılarak milletimizin tümünü kucaklayan çözüm sürecinin devamı arzumuzdur. Ülkemizde, ‘Kuvvetler Ayrılığı’ olarak ifade edilen, ancak, ‘Kuvvetler Kargaşası’ şeklinde kurgulanan ve uygulanan, sonuçları itibarıyla içinde sorunlar barındıran siyasal sistemimiz tekrar değerlendirilmeli ve milletimizin hak ettiği, yeni bir sistem, yeni ve sivil bir Anayasaya ile uygulamaya alınmalıdır.” denildi.

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden sonra oluşan Meclis aritmetiğinin, bir partiye tek başına iktidar imkanı tanımadığının vurgulandığı açıklamada, milletin verdiği bu kararın, tüm siyasi partiler için bir kayıp değil, özeleştiri imkanı doğurduğundan, kazanç olarak da değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, bugün yapılacak en doğru şeyin, seçim sürecinde oluşan dargınlık, kırgınlık ve suçlamaların bir kenara bırakılarak, seçmenin verdiği mesajın iyi anlaşılması ve bu Meclis içinden çıkacak yeni hükümet seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiği vurgulanırken oluşan yeni Meclis aritmetiğine göre, bir koalisyon hükümetinin kurulmasının zaruri olduğunun aşikâr olduğu ifade edildi.

‘İÇİNDE SORUNLAR BARINDIRAN SİYASAL SİSTEMİMİZ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Hukuk, adalet, kuvvetler ayrılığı vurgusunun yapıldığı açıklamada, seçim barajının düşürülmesi, barış sürecinin sürdürülmesi ve siyasi partiler kanununda değişikliğe gidilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Ülkemizde, ‘Kuvvetler Ayrılığı’ olarak ifade edilen, ancak, ‘Kuvvetler Kargaşası’ şeklinde kurgulanan ve uygulanan, sonuçları itibarıyla içinde sorunlar barındıran siyasal sistemimiz tekrar değerlendirilmeli ve milletimizin hak ettiği, yeni bir sistem, yeni ve sivil bir Anayasaya ile uygulamaya alınmalıdır.”

‘SEÇİM BARAŞI VE SİYASİ PARTİLER KANUNU GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Sonuçları bakımından, farklı yaklaşımları beraberinde getiren 2015 Genel Seçimlerinin, detaylı ve cesur bir değerlendirmeye tabi tutularak toplumsal bir fırsata dönüştürülebileceğinin altının çizildiği açıklamada, “Bu süreçte, Seçim Kanunu değiştirilerek Seçim Barajı, Dar Bölge veya Daraltılmış Bölge Sistemleri değerlendirilmeli, Siyasi Partiler Kanunu tekrar gözden geçirilmelidir. Bu değişiklikler yapılmadan yapılacak bir seçimden yeni bir seçime gidilirse, aynı hatalar tekrar yapılarak farklı bir sonuç beklenmemelidir.” ifadesine yer verildi.

‘MANİPÜLATİF YAKLAŞIMA FIRSAT VERİLMEMELİ’

8 maddelik bildirideki bazı önemli başlıklardan biri de Türk ekonomisi ve STK’lar oldu. Açıklamada, “Tüm ekonomik ve finansal çevreler, sorumluluk bilinci içerisinde hareket ederek, piyasa dinamiklerinin kendi doğal süreçleri içerisinde işlemesi için büyük bir hassasiyetle hareket etmeli. Ulusal ya da uluslararası ölçekteki herhangi bir manipülatif yaklaşıma fırsat vermemelidir.” denildi.

‘EĞİTİM REFORMU, HIZLI VE ADİL İŞLEYEN DAHA İYİ BİR HUKUK DEVLETİ ARZUMUZ’

Açıklamada ayrıca eğitim reformuna ve iyi bir hukuk devletine vurgu yapılarak bu alanlarda acil gelişmeye yönelik çalışmaların yapılmasının gerektiğine dikkat çekildi. Siyasi partilerin üsluplarını düzeltmesi gerektiğine işaret edildi, erken seçimin en son çare olması gerektiği anlatıldı. “İş alemi olarak, ’Huzur, Güven ve Pozitif İstikrarın’ devamı önceliğimizdir.' denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bunu yaparken, eğitim reformu, hızlı ve adil işleyen daha iyi bir hukuk devleti, devletin zaafiyete uğratıldığı alanların ortadan kaldırılarak milletimizin tümünü kucaklayan çözüm sürecinin devamı arzumuzdur. Siyasi partiler bundan önceki üslubu ve içeriği tartışmalı söylemlerden uzaklaşarak, tüm koalisyon seçeneklerini samimi ve yapıcı bir yaklaşımla değerlendirmeli ve erken seçimi, her şeyden sonraki en son ihtimal olarak değerlendirmelidir.”

‘NİYET, GAYRETLER SAMİMİYETLE ORTAYA KONMALI YOKSA MİLLET SANDIKTA TEPKİSİNİ KOYAR’

Olabildiğince sağduyulu ve hızlı bir hükümet çıkarmasının gerektiğinin anlatıldığı bildiride, “Çalışmalarda, niyet ve gayretler, samimiyetle ortaya konulmalı, olmazı göstererek kendini kenara çeken tavırlardan kaçınılmalı. Partiler küçük hesapla hareket etmemeli, samimiyetle sonuç almak amaçlı çalışılmalıdır. Bunun aksi, göstermelik görüşme ve davranışları milletimiz kolayca gözlemler ve tepkisini sandıkta ortaya koyar.” sözlerine yer verildi.