Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yabancı yatırımcıları Kazakistan’da tarım alanında yatırım yapmaya davet etti. Başkent Astana’da bu yıl 28.cisi düzenlenen Yabancı Yatrırımcılar Konseyi Genel Kurul Toplantısı’na katılan Nazarbayev, ülkenin tarım alanındaki yatırım projelerini tanıttı.

Kazakistan’ın dış kaynaklı ekonomik zorluklar ve jeopolitik güçlüklere rağmen sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı sağladığını kaydeden Nazarbayev, ülkesinin yabancıları için hala cazip bir yatırım merkezi olduğunu söyledi.

Bu yıl ki toplantının ana konusunun tarım olduğunu ve bu konunun rastgele seçilmediğini hatırlatan Nazarbayev, toprak büyüklüğü bakımından dünyada dokuzuncu sırada bulunan Kazakistan’ın eşsiz tarım kaynaklarına sahip olduğunu vurguladı. Bölgesel pazarların yanında Kazakistan’ın; Çin, Hindistan, Orta Doğu ve yeni pazarlar için elverişli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Nazarbayev, tarımsal kaynakların zenginliği ve potansiyeli açısından yabancı ve yerli yatırımcılar için cazip yatırım alanlarının olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcılara özelikle tarım alanında yatırım çağrısında bulunan cumhurbaşkanı, elverişili bir yatırım iklimi oluşturmak adına hükümetin, iş, bilim, sanayi, teknoloji ve eğitim alanlarında bir dizi çalışmalar sürdürdüğünü hatırlattı.
-ASTANA FİNANS MERKEZİ KURULACAK

Yatırım sürecinde mali altyapı imkanlarının önemli rol oynadığını, Kazakistan’ın son 10 yılda 200 milyar dolar yatırım aldığını hatırlatan Nazarbayev, Astana’da yapılacak Expo-2017 bünyesinde gelecek yıl uluslararası Astana Finans Merkezi’nin kurulacağını ve gelecek toplantının da burada yapılacağı müjdesini verdi. Kazakistan’ın ekonomik kalkınmanın sürekliliğine önem verdiğini dile getiren cumhurbaşkanı 100 Kesin Adım projesiyle ekonomiye yeni ivme katılacağını söyledi.

Bu yıl yapılan toplantıya aralarında Baker & McKenzie International, Philip Morris International, Citigroup, Ernst & Young, Deutsche Bank AG, Deloitte CIS, Russian Machines, Dagri, Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası, Glencore International ve Cameco gibi banka ve şirket yöneticileri katıldı.