Rusya, Türkiye'den ithal edilen 18 ton ayçiçeği, mercimek ve fasulyeyi Rusça yazılı ambalajı olmaması gerekçesiyle geri gönderdi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, Karadeniz kıyısı Novorossiysk limanında Türkiye'den gelen 18,25 ton gıda ürününü kontrol ettiklerini, ambalaj yazısı gerekçesi ile girişine izin vermediklerini açıkladı.

Alekseyenko, “Ürünleri inceledik. Yapılan incelemede ürünlerin üzerinde Rusça yazılı ambalajının bulunmadığını tespit ettik. Bu ciddi bir ihlal. Gümrük Birliği (Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında) gümrük tüzüğünün ihlali anlamına geliyor. Bu kurala göre gıda ürünlerinin üzerinde ambalaj Rusça yazılmalı. Dolayısıyla ürünleri geri çevirdik.” dedi.

20 TURUNÇ FİDANI İMHA EDİLDİ

Rus yetkili Türkiye’den getirilen 20 adet turuncu fidanını da eksik belgeler gerekçesiyle imha ettiklerini sözlerine ekledi.

Alekseyenko, “Krasnoyarsk’ta Yemelyanovo havaalanında Türkiye’den getirilen 20 adet turuncu (limon, portakal ve mandarin) fidanının üzerinde gerekli belgeler yoktu. Zararlı olmadığını garanti eden belge. Fidanların yakılarak imha edilmesine karar verdik. Ayrıca mal sahibine para cezası da verilecek.” şeklinde konuştu.