Rusya’da rublede yaşanan devalüasyon ve gıda fiyatlarının hızla artması vatandaşın cebini yakmaya başladı. Ukrayna krizi ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile gıda fiyatlarında yüzde 20'den yüzde 100'e varan artışlar görülüyor.

Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre kış mevsiminde halkın temel gıdalarından lahana fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 63 zamlandı.

Rusya’da yetişen diğer sebze fiyatlarında artış vatandaşın cebini yakıyor. Soğanın fiyatı yüzde 38,3, patatesin fiyatı yüzde 24 ve havucun fiyatı da yüzde 23,3 zamlandı. İthal ürünlerde fiyatlar ise yüzde 100’leri buluyor.

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara karşı gıda alımını durduran Rusya’da gıda fiyatları açıklanan enflasyon oranlarına kıyasla çok daha hızlı yükseldi. Süt ve süt ürünleri, et, balık ve diğer gıda fiyatlarında iki aylık dönemde artış yüzde 20’nin üzerinde.

Rusya Federal İstatistik Servisi’nin verilerine göre Ocak-Şubat 2015 enflasyon yüzde 6,2’yi buldu. 2014’ün ilk 2 ayında yaşanan artış ise yüzde 1,3’te kalmıştı.

Rusya Merkez Bankası yıllık bazda enflasyon rakamlarının yüzde 16,7 olduğunu açıkladı. Enflasyonun ikinci çeyrekte yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor.