Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Vedev, 2015’de petrol varil fiyatlarının ortalama 60-80 dolar aralığında olacağını söyledi.

Bakanlığın petrol varil fiyatlarının 40 dolar ve üzeri olacağı ile ilgili farklı senaryolar üzerinde çalıştığı bilgisini paylaşan Vedev, “Bunlar muhtemel hesaplamalar. Bana göre fiyatların 60-80 dolar aralığında olacağı öngörüsü en güvenilir olanı. Çok yüksek stres senaryolarını ihtimal dışı görüyorum.” dedi.

Petrol varil fiyatlarının 40 dolar civarında olması durumunda ekonomide yapısal değişikliğin gerektiğini kaydeden Vedev, “Fiyatların düşmesi gayri safi milli hasılanın dip yapacağı anlamına gelmez. Sanayi sektöründe değişim olur. Bazı sektörler düşer, diğerleri yükselir.” değerlendirmesinde bulundu.

Vedev Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın 2015-2017 makro ekonomik tahminleri ile ilgili Nisan ayından önce herhangi bir revizyon planlanmadığını da belirtti.

2014 başında 110 dolar civarında olan Brent tip petrolün varili 45,2 dolara kadar düştü. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Rusya’ya yönelik yaptırımların bir parçası olarak değerlendirilirken, Irak, Libya ve Rusya’nın üretimi artırması, Avrupa ve Çin piyasalarında talebin azalmasının da fiyatları olumsuz etkilediği kaydediliyor.