Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller’i, Ukrayna üzerinden transit geçişin 2019 sonrasında da devam etmesi için görüşmeleri başlatmakla görevlendirdi.

Türkiye’nin Türk Akımı’nın sadece bir kısmını kapsayan mühendislik çalışmaları ile ilgili izinleri vermesi, doğalgaz indirimi ile ilgili henüz anlaşmanın sağlanamaması, Yunanistan’la anlaşma sağlanmasına rağmen diğer ülkelerin Türk Akımı konusunda isteksiz davranmaları Kremlin’i strateji değişikliğine götürdü.

Basın toplantısında konuşan Miller, “Ukrayna ile karlı ve adil olmayan bir anlaşma imzalamak istemeyiz. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, transit geçişte bin metreküp için her 100 kilometrede 2,7 dolar olan fiyatları 5 dolara çıkarmak istiyor.” bilgisini verdi.

Aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ankara ziyaretinde Türk Akımı ile ilgili ön anlaşma imzalanmış, Miller de Avrupa sevkiyatının 2019 sonunda artık Ukrayna üzerinden gerçekleşmeyeceğini açıklamıştı. Avrupalı ülkelerden acele etmelerini isteyen Miller, kendilerinin doğalgazı Yunanistan sınırına ulaştıracaklarını belirtmişti.

Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 2019 sonrası Ukrayna ile anlaşmaların yenilenmeyeceğini belirtirken, Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev de geçen hafta yaptığı açıklamasında, 2019 sonrasında Ukrayna ile transit ülke olarak çalışmayı düşünmediklerini vurgulamıştı.

Basın toplantısında cümleleri yumuşayan Miller, Ukrayna ile 2019 sonrasında transit geçişlerin devam edebileceği yönünde işaret verdi. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna’nın katılımı ile yapılacak üçlü enerji görüşmesinde transit geçişle ilgili önemli ipuçlarının ortaya çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin izinler konusunda pazarlıkları sürdürmesi de Moskova’nın alternatif geliştirmesinde etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Rusya’ya verilen iznin sadece hattın bir kısmı ile ilgili mühendislik çalışmalarını kapsadığını, inşaat izni olmadığını hatırlattı. Reuters’a konuşan Türkiye enerji sektörü temsilcisi, Gazprom’dan alınan yüzde 10,25’lik indirimin henüz resmi hale getirilemediğini, Türkiye’nin tahkime gitme durumunun ortaya çıkabileceğini belirtti.