Rusya Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti. Böylece Merkez Bankası yıl içerisinde faiz oranlarında ikinci indirimi yapmış oldu.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uygulaması ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını 16 Arlaık’ta 6,5 puan artırarak yüzde 17’ye yükseltmişti. Dolar kurunda kısmi istikrarın sağlanmasının ardından da 30 Ocak’ta faiz oranlarını yüzde 15’e indirildi.

Rusya Merkez Bankası yıllık enflasyon rakamlarının da yüzde 16,7 olduğunu açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon rakamlarının zirveye çıkması bekleniyor. Yılın ikinci yarısında enflasyonun gerilemesi, Mart 2016’da ise enflasyon rakamlarının yüzde 9’a kadar düşmesi bekleniyor. 2017’de ise yüzde 4’lük enflasyon hedefleri yakalanabilir.

Rusya ekonomisinin yüzde 3,5-4 civarında daralacağını öngören Merkez Bankası, enflasyon riskinin azalmasına paralel olarak yeni faiz indirimleri yapılabileceği işareti de verdi. Banka daha önceki açıklamalarında 2015’de Rusya ekonomisin yüzde 0,7 küçülmesini öngörmüştü.

Rusya Merkez Bankası’nın bugün faiz indiriminde bulunması bekleniyordu. Bir kısım uzmanlar 200 baz puan indirim yapılabileceğini öngörüyordu.