Rusya Merkez Bankası yıl başından bu yana faiz oranlarını 1 puan daha indirerek yüzde 11,5’e çekti. Merkez Bankası, enflasyon endişesinin daha fazla indirimin önünde engel olduğunu açıkladı. Enflasyonun düşmesi durumunda banka faiz indirimlerine devam edecek.

Beklentilere uygun olarak gerçekleşen 100 bazlık puan indirimi ile faizler yüzde 11,5’e çekildi. Aralık ayında Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile rublede devalüasyon yaşanmış, Merkez Bankası da faizleri yüzde 10,5 seviyesinden yüzde 17’lere çıkarmıştı.

Rusya Merkez Bankası, 2015 için ekonomik küçülme tahminlerini yüzde 3,5-4 seviyesinden yüzde 3,2’ye çekti.

Petrol varil fiyatları 2016’da 70 dolar seviyesinde olması durumunda Rusya ekonomisi yüzde 0,7 büyüyecek. Petrol varil fiyatları ortalama 60 dolar olursa gelecek yıl da ekonomide yüzde 1,2’lik küçülme bekleniyor. Rusya Ekonomi Bakanlığı ise gayri safi milli hasılanın 2015’de yüzde 2,8 küçülmesini, 2016-2018 ortalamasında ise yüzde 2,3 büyüme yaşanmasını bekliyor.

Rusya Merkez Bankası’na göre tüketici taleplerinde yaşanan daralma ve zayıf yatırım perspektifi ekonomik büyümenin önündeki en büyük iki engel. Ruble Nisan ayında yaşanan faiz indiriminin ardından yüzde 6 civarında değer kaybetti. Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina rublenin kontrol altında olduğunu, para politikalarında gevşemeye gitme potansiyelinin, enflasyon riski nedeni ile sınırlandığına dikkat çekti. Faiz indiriminin ardından dolar serbest piyasada 54,85 rubleye, Euro da 61,53’den işlem görüyor. Yerli üretimi ve ihracatı desteklemek isteyen ekonomi yönetimi doların 50 rublenin altına düşmesine izin vermiyor.