Rusya ekonomisindeki durgunluk ve rublede yaşanan devalüasyon tüketici harcamalarını etkilemeye devam ediyor. Rusya mobil ürünler mağazalar zinciri Euroset’in yaptığı araştırmaya göre Rusya’da perakende mobil telefon satışlarında Ocak-Ağustos 2015 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında düşüş yaşandı. Ruslar bu dönemde 23 milyon adet mobil telefon satın alırken düşüş 4 milyon olarak belirlendi.

Telefon piyasasındaki perakende satış adedinde yaşanan düşüşe rağmen gelir hacminde yüzde 5 oranında artış gözlendi. Rusya’daki mobil telefon gelirleri 162 milyar rubleyi (2,5 milyar dolar) buldu.

Ayrıca Euroset verilerine göre mobil telefon fiyatları 2014’e göre yüzde 22 pahalandı ve ortalama bir telefonun fiyatı 6900 ruble (105 dolar) oldu.

Satış rakamlarında yaşanan düşüşün ana sebebi olarak rubledeki devalüasyondan dolayı cep telefonu fiyatlarının yükselmesi gösteriliyor. Ayrıca Rusya’daki yüksek enflasyon rakamlarından dolayı perakende satışlarda sert düşüşler yaşanıyor. Bu yıl Rusya ekonomisinde yüzde 4 oranında daralma bekleniyor.