Rusya Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin, Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımların mali piyasalar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu, 2015’de de nakit çıkışının 90-100 milyar doları bulabileceğini söyledi.

Davos’ta gerçekleşen oturumda konuşan Kudrin, “Biz yaptırımların etkisinin önemsiz olduğunu düşünmemeliyiz. Bunun maliyetini açık bir şekilde anlamalıyız ve azaltmaya çalışmalıyız.” önerisinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada 2014’de nakit çıkışının bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak 151,5 milyar doları bulduğu belirtilmişti. Bankanın verilerine göre 2013’de Rusya’dan 61 milyar dolar çıkış olmuştu.

Rusya’da devlet şirketlerinin inovasyon ekonomisi oluşturamadığı eleştirisi getiren Kudrin, “Bu sonuç net bir şekilde ortaya konmalı. Onlar bir kısım şeyler yaptıklarını söylüyor. Ancak bu Rusya’nın rekabetçi bir güç kazanabilmesi için gerekli olandan 20 kat daha az…” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Maliye eski Bakanı'na göre devlet başta petrol sektörü olmak üzere ekonomide aktif bir şekilde yer almamalı.

Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sertleştirmeleri durumunda üzerinde çalışılan krizle mücadele paketinin etkisini yüzde 50 zayıflatacağını vurgulayan Kudrin, “Ben yaptırımların daha da sertleştirilebileceğine inanmıyorum. Uzun vadede Ukrayna krizinin çözülmesine yönelik adımların atılacağını düşünebiliriz. Sonra da yaptırımlar azalır…” dedi.