Petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi, rublede yaşanan istikrar ve Rusya’da krizin derinleşmeme ihtimali uluslar arası derecelendirme kuruluşlarının Rusya’nın notunu yukarı doğru revize etmesine neden olacak.

Amerikan merkezli Bank of America Merrill Lynch, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri baş ekonomisti Vladimir Osakovski yaptığı açıklamada, Standard & Poor's (S&P) ve Fitch’in 17 Nisan’da Rusya’nın notunu gözden geçireceğini, muhtemelen iyileşme olacağını söyledi.

2015 başında S&P, Fitch ve Moody’s Rusya’nın uzun ve kısa vadeli bağımsız kredi notunu yatırım açısından “çöp” seviyesine indirmişti. Rusya’nın notunun düşmesinde petrol fiyatlarının hızla gerilemesi ve rublenin devalüasyonu etkili olmuştu.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar Rus şirketlerin uluslararası tahvil piyasalarına girişini engellerken, Rusya’yı ekonomik resesyona doğru sürükledi.

Ukrayna’da barış sürecinin devam etmesi ve petrol fiyatlarının 56 doların üzerine çıkması nedeni ile ruble hızla güçlenmeye devam ediyor. Serbest piyasada dolar 86 kapek daha düşerek 52,78 ruble seviyesine gerilerken, avro da 91 kapek kayıpla 56,87 rubleye düştü.

Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 3 civarında küçülmesi bekleniyor.