Sabancı Holding Sanayi Grubu Mehmet Pekarun, 2015 yılı için 460 milyon TL’nin üzerinde yatırım planladıklarını açıkladı. 2014 yılında yaklaşık 420 milyon TL’lik sanayi yatırım yapan Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun 2014 yılı cirosunun 5,2 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Grup, 2015 yılında ise 6 milyar TL üzerinde ciro hedefliyor.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Mehmet Pekarun, 2014 gelişmeleri ile 2015 beklentilerini düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Sabancı'nın sanayi grubu, 2014 kombine cirosunun yüzde 15, karlılığının da yüzde 40'ın üzerinde atmasını bekliyor. Grup, bu sene de ana işlerinde rekabetçiliğini sürdürürken, büyümesini yüksek katma değerli yeni iş modelleriyle gerçekleştirecek. Sanayi grubu olarak büyüme hızlarını, yeni teknoloji yatırımları ve girişimci ekiplerinin geliştirdiği yeni işlerle sağladıklarını ifade eden Pekarun, "Yeni bir formülümüz var; inovasyonu sürekli kılmak. Bu sayede son iki senede ciromuzu yüzde 25 artırdık, karımızı ikiye katladık." dedi.

Pekarun, bu başarıyı, iddialı olarak, girişimciliği teşvik ederek ve uzun vadeli bakıp teknolojiyi kullanarak yakaladıklarını anlattı. Örnek olarak da Kordsa'yı verdi. Pazar araştırması yaptıklarını, kompozit üretmeye karar verdiklerini ve bu çerçevede bir de teknopark yatırımı yaptıklarını aktardı. Sabancı grubu, geçen yılın sonunda İstanbul Teknopark'ta akademi ve sanayi işbirliği projesi olan 65 milyon TL bütçe ayırdığı Kompozit Teknolojiler Mükemmeliyet Merkezi'nin temelini atmıştı. Pekarun, "Kordsa Global, İzmit’teki Ar-Ge merkezinde geliştirdiği birçok yeni ürünle sektöre teknolojik anlamda liderlik etmeyi sürdürürken büyüme ivmesine hız kazandırmıştır. 2014 yılında 14 yeni üründen 40 milyon dolar ciro elde edilmiştir. 2017 yılı için hedef, 22 yeni üründen 150 milyon dolar ciro elde etmektir." şeklinde konuştu.

Şirketlerde girişimciliği teşvik etmek için grup bünyesinde girişimci kişiliğe sahip kişileri belirlediklerini ve ekipler kurduklarını vurgulayan Pekarun, "35 proje var şimdi yürüyen. Hepsinin girişimci lideri ve ekibi var." diye konuştu.

TEMSA SATILIK DEĞİL

Pekarun, bir soru üzerine Sabancı Holding'in otobüs ve midibüs segmentlerinde üretim ve ihracat yapan bağlı ortaklığı Temsa'yı satmayacaklarını söyledi. "Temsa satılık değil." diyen Pekarun, şirketin zor bir yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini belirterek, "2 senedir çok iyi işler yapıyor." dedi.

Bir başka soru üzerine, Hükümetin sanayi ile ilgili açıkladığı paketlerde 'dönüşüm' kelimesini kullandığını ve bunu çok değerli bulduğunu belirten Pekarun, "Dönüşüm çok önemli bir kelime. Her açıklamada görüyorum. Niyetin ciddi olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. Ayrıca, sanayi için teşviklerin önemine değinirken, 'odaklanmış' teşviklerin olmasının gerektiğini dile getirdi.