Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülke ekonomi ve maliye bakanları, önümüzdeki 5 yıllık süreçte hayata geçirilmesi planlanan, 100 civarındaki ortak proje üzerinde anlaştı. Örgütün resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, bakanlar tarafından onaylanan projelerin toplam tutarı 100 milyar doları buluyor.

Çin'in Sian kentinde örgüte üye ülke ekonomi ve maliye bakanları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 2017-2021 yılları kapsayan eylem planı konusunda anlaşma sağlandı. Bakanların açıklamasına göre, ticaretin liberallaşması, ticari ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesi, yatırım alanında işbirliğinin genişletilmesi gibi alanlarda çalışma grubunun kurulması kararlaştırıldı.
ŞİÖ, 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla "Şanghay beşlisi" olarak kuruldu. Örgüte 2001 yılında Özbekistan dahil oldu. Üyeliği gündemde olan Hindistan ve Pakistan'ın isteği gerçekleşirse, 2001 yılından bu yana ilk defa ŞİÖ'ye yeni katılım olacak ve örgütün üye sayısı 8'e yükselecek. Örgüte gözlemci ülke sayısı ise Türkiye ve Sri Lanka'dan sonra 4 yeni katılımla 6'ya yükseldi.