Türkmenistan doğalgazının Pakistan ve Hindistan gibi Güney Asya ülkelerine ulaşmasına imkan sağlayacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin 3,5-4 yılda inşa edilmesi planlanıyor. TAPİ projesi, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Aşkabat ziyaretinde ele alındı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Eşref Gani'nin başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede, doğalgaz ve petrolden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, TAPİ projesi ile ilgili liderleri bilgilendirdi. Türkmen yetkili, bu projenin 3,5-4 yılda inşa edileceğini belirtti. TAPİ projesi ile ilgili ön hazırlık çalışmalarının tamamen sonuçlandırıldığını söyleyen Hocamuhammedov, 10-11 Şubat 2015 tarihinde İslamabad'da düzenlenecek bakanlar düzeyindeki toplantıda, projeyi üslenecek lider şirketin belirleneceğini kaydetti. Üst düzey Türkmen yetkili, Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz yatağı olarak bilinen Galkınış sahasından bu sene projenin inşasına başlamayı da hedeflediklerini açıkladı.
Afgan lider Gani, TAPİ projesine tam destek verdiklerini belirterek, projenin hayata geçirilmesi için gereken desteği sağlayacaklarını ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise, projenin Afganistan daha karlı bir proje olduğuna dikkat çekti. Projenin hayata geçmesiyle Afgan ekonomisine 1 milyar dolar gelir ve 12 bin iş imkanı sağlayacağını belirten Berdimuhamedov, bütün ülkeler açısından çok önemli bir proje olduğunu belirtti.
Bin 735 kilometre uzunluğunda hattın yıllık doğalgaz taşıma kapasitesi 33 milyar metreküp. ABD ve Rusya gibi ülkelerinde desteklediği projenin inşasına bu sene başlanması bekleniyor.