Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, "Tarla faresiyle ilaçlı mücadele iklim koşulları uygun olduğu sürede her zaman yapılabilir. İlaçlamada müdürlüğümüzde hazırlanan yüzde 2’lik çinko fosfür içeren zehirli buğday kullanılmalıdır.” dedi.

Ali Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, ekili tarım arazilerine zarar veren tarla farelerinin zehirlenerek öldürülebileceğine işaret etti. Tarla fareleri toprak altında açmış oldukları galerilerde yaşadığını anlatan Selvi, hızlı bir şekilde çoğalan bu hayvanların yılda 4-6 kez doğum yaptığını, yeni doğan canlının 15-20 gün sonra tarım arazilerine zarar vermeye başladığını ifade etti.

Hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (kök boğazı) kemirmek suretiyle zarar verdiklerini dile getiren Selvi, şöyle devam etti: “Öyle ki bazı yıllar zarar dereceleri yoğunluğa göre yüzde 100’ e ulaşabilir. Tarla faresinin doğal düşmanları olan yılan, kartal, şahin, gelincik, baykuş, leylek ve atmaca gibi yaban hayvanlarını korumak gerekir. Bu yaban hayvanları tarla faresinin çoğalmasını büyük ölçüde önlerler. Bu zararlının çoğalmasını önlemek için kültürel tedbir olarak derin sürüm, tarla temizliği ve münavebe bir ölçüde etkilidir. Tarla faresiyle en etkin mücadele toplu ve tarama şeklinde yapılan mücadeledir. İlaçlı mücadele iklim koşulları uygun olduğu sürede her zaman yapılabilir. En uygun ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadele yapılmalıdır. İlaçlamada müdürlüğümüzde hazırlanan yüzde 2’lik çinko fosfür içeren zehirli buğday kullanılmalıdır. Bunun dışında uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler farenin dışarıda ölmesine sebep olur. Bu ölü farelerde dışardaki yaban hayatını yok eder. Oysaki Çinko fosfür ile hazırlanan yemden yiyen tarla faresinin sinir sistemi felç olduğundan iç kanamaya neden olur ve deliğin içinde ölür. Hazırlanan zehirli yemler tahta bir kaşıkla işlek deliklere 5 adet bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Uygulamadan bir gün sonra tarla gezilerek açıkta ölen varsa bunlar toplanmak suretiyle derince bir çukur açılarak gömülmelidir.”


İlaçlama mutlaka eldiven kullanılması gerektiğini bildiren Selvi, ilaçların insanlardan, evcil hayvanlardan, gıda ve sulardan uzak tutulması gerektiğini, ilaçlama sonrası vücudun ilaç temas eden yerlerinin yıkanması gerektiğini kaydetti.