Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar oldu. İhracatta etkili olmaya devam eden paritenin mayıs ayındaki etkisi 1,1 milyar dolar olurken, ilk 5 aydaki etkisi 5,7 milyar dolara yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) 2015 yılı Mayıs ayı ihracat verilerini, Kocaeli Film Platoları'nda açıkladı. TİM verilerine göre, mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu. Yılın ilk beş ayında toplam ihracat yüzde 8.3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar oldu. İhracatta etkili olmaya devam eden paritenin mayıs ayındaki etkisi 1.1 milyar dolar olurken, ilk beş aydaki etkisi 5.7 milyar dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada sözlerine bu hafta sonunda gerçekleşecek genel seçimlerin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek başladı. Seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, "Seçimler demokrasinin bayramıdır. Millet iradesini sandıkta tecelli ettirecek, nasıl yönetilmek istediğine karar verecektir. Buna saygı duymak demokrasiye inancın en açık göstergesidir. Sandık önümüzden kalkar kalkmaz seçim döneminin tartışma atmosferinden hemen çıkmak ve yüzümüzü Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına çevirmek zorundayız." dedi.

Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti: "Yaptığımız hesaplamalara göre yan sanayide 250, ana sanayide 300 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu. Neticede büyük şirketlerde aklı-selim galip geldi, eylemler son buluyor. Umuyoruz ki yan sanayideki tüm işletmelerde de iş barışı kalıcı olarak, yeniden tesis edilir."

Bu yılın başından itibaren, doların aşırı yükselmesi sonucu küresel ticaretin gerilediği bir dönemden geçildiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti: "Küresel ticaretin gerilediği bir süreçte 61 bin ihracatçının temsilcisi TİM olarak sadece yakın coğrafyamızdaki değil, Dünya genelindeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, gerekli önlemleri alıyoruz. Bu kapsamda bu yılın ilk 4 ayında, 400'den fazla işadamımızın katılımıyla ABD'den Hindistan'a, Moğolistan'dan Angola'ya dek yurtdışı ticaret heyetleri düzenledik. 2000'i aşkın iş görüşmesi yaptık. Bu yılın sonuna kadar 25 ayrı ülkeye heyet düzenlemeyi planlıyoruz."

İhracatta kilogram bazında bakıldığında sanayi ve tarım ürünlerinde ilk 5 ayda yüzde 3,8'lik artış olduğunu belirten Büyükekşi, paritenin negatif etkisinin devam ettiğini ve bilhassa yükselen girdi maliyetleriyle birlikte ihracatçılar üzerinde önemli baskı oluşturduğunu ifade etti.

Büyükekşi, sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 481 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını vurgularken, bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörlerinin takip ettiğini vurguladı. Verilere göre mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti. Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 26, İngiltere'ye ihracat yüzde 16, Irak'a ihracat yüzde 38, İtalya'ya ihracat 22, ABD'ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur oldu.

Mayıs ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu: Mayıs ayında Tayvan'a ihracat yüzde 160, Güney Kore'ye yüzde 100, Sudan'a yüzde 97, Malezya'ya yüzde 64 arttı. Mayıs ayında AB'ye ihracat yüzde 22, Ortadoğu'ya yüzde 20, Afrika'ya yüzde 4,5 gerilerken, Uzakdoğu'ya yüzde 37 artış gösterdi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakınca; Mayıs ayında ise Gaziantep'in ihracatı yüzde 6, Hatay'ın yüzde 15, İstanbul'un ve Kocaeli'nin yüzde 16, Ankara'nın yüzde 19, Denizli'nin yüzde 22, İzmir'in yüzde 24, Manisa'nın yüzde 26, Bursa'nın yüzde 29, Sakarya'nın yüzde 39 geriledi.