Turizmci gelirlerinin daralmasından şikâyetçi. Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran, bu aralar turlara taleplerin yoğun olduğuna ve otellerin dolduğuna işaret ediyor; “Ama gelirler daraldı. Otel odaları geçen sene 100 liraya satılıyordu, bu sene 80 liraya satılıyor.” diyor.

Onaran, bu durumu Rusya ile Avrupa ülkelerinin mali ve siyasi sorunlarına bağlıyor.

Onaran, Cihan’a yaptığı açıklamada “Tur operatörleri ve otelciler, girişimde bulunuyor, ülkeye konuk getiriyor. Yani otellerin doluluğu önemli ama hangi paradan dolduğu, ne kadar gelir elde ettiği de önemli. Burada ciddi bir gerileme olduğu muhakkak. “ ifadelerini kullanıyor.

Ortalama fiyatlara da değinen Onaran, turlara ve otellere yönelimin yüzde 30 oranında arttığını dile getiriyor; “Her şeye rağmen turlarda olumlu bir tablo var. Bölgemizde bulunan ülkelerde fiyatlar indi. Buna bağlı olarak dış turlar geçen seneye göre daha uygun. İç turlarda da fiyatlar artmadı.” diyor.

Pronto Tour Genel Müdürü, iç ve dış turların fiyatlarının makul olduğuna temas ediyor. Roma veya Budapeşte turunun 400-700 Euro, Karadeniz turunu 750-1.250 liraya mal olduğunu bildiriyor.

Mali bunalım ile karşı karşıya Yunan adalarında ve şehirlerinde otel ve restoran fiyatları daha uygun. Adalarda fiyatların önemli oranda indiğini anlatan Ali Onaran, şunları kaydediyor:

“Örneğin ülkede bir restoranda İstanbul’dan ya da güney illerimizden daha uygun fiyatla benzeri yemekler yemek mümkün. Ülkede yüzde 10 indirimden değil yarı yarıya indirimden söz ediyoruz. Otel fiyatları uygun bize göre yüzde 30 gibi. Ama bizde oteller ve servisler Yunanistan’a göre kaliteli. Yine de benzeri kategorilerde daha uygun fiyatlar var.”