Mart ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 1,301 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 238 TL, bir kişinin geçim maliyeti ise 1,587 TL olarak hesaplandı. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 13,24 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,75 olarak hesaplandı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre; asgari ücretin 949 TL olduğu günümüzde ücret artışları yetersiz kalan çalışanların bütçesi, hesaplanan enflasyonun üzerinde gerçekleşen gıda fiyatlarının etkisiyle sürekli açık veriyor.

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Mart ayı itibariyle; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1,301,14 TL. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 238,23 TL olarak hesaplandı. Sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay 1,587 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2015 yılının ilk 3 ayı itibariyle 69 TL ve önceki yılın aynı ayına göre 152 TL artış gösterdi. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 224 TL ve 496 TL oldu.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında2015 Mart ayı itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ndaki değişim şöyle oldu: Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,49 geriledi. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı yüzde 5,85.

GIDA ENFLASYONU 12 AYDA YÜZDE 13,24 ARTTI

Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 13,24 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,75 olarak hesaplandı. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Şubat 2015 itibariyle gözlenen değişim şöyle:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda; beklenen fiyat artışı bu ay gerçekleşti. Süt ve peynir fiyatı arttı, yoğurt fiyatı ise değişmedi.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay artan kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kaldı. Balık, tavuk ile sakatat fiyatı da değişmedi. Balık fiyatı hesaplanırken bol tüketilen istavrit, hamsi gibi çeşitler ağırlıklı olarak yer aldı. Yumurtanın tanesi 43 kuruş olarak değişmedi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı da aynı kaldı. Geçen ay fiyat artışı dikkati çeken yaş sebze-meyve ürünlerinde bu ay gerileme ortaya çıktı ve bu durum mutfak harcamalarına olumlu yansıdı. Mart ayında sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 4,08 TL oldu. Bu tutar geçen ay 4,08 TL olarak hesaplanmıştı. Dikkat çeken olumsuz mevsim şartlarının etkisi devam etti. Ocak 2015’de 3,92 TL olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 4,08 TL’ye yükseldi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 2,81 TL’den 3,13 TL’ye çıktı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı Geçen ay gerileyen zeytinyağı fiyatı bu ay artış gösterdi. Reçel, pekmez, bal ve şeker fiyatı bu ay değişmedi. Fakat yıllardır fiyatı aynı kalan tuz bu ay artış gösterdi. Zeytin fiyatı ise, siyah zeytinde artış görülürken yeşil zeytin değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb) fındık fiyatı yine arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinden karabiber arttı, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı. Salça, ıhlamur, çay fiyatı da değişmedi."