Türkiye’ye 2014 yılında 1 milyar 75 milyon dolar döviz girdisi sağlayan, 60 bin üreticinin geçim kaynağı olan geleneksel ihraç ürünlerinden tütünde sürdürülebilirlik ve rekabette güçlü olmak için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Ege Tütün İhracatçıları Birliği tarafından geçen temmuz ayında uygulamaya koyulan projeyle Türk tütününün üretiminde yabancı maddeden ve ilaç kalıntısından arındırılmasının hedeflendiğini kaydedildi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, müşteriye güven veren üretimi ve ihracatı hedeflediklerini söyledi.

Proje kapsamında tütün üreticisinin eğitimi için Ege, Samsun, Basma ve Adıyaman üretim bölgelerinde, tütün firmalarının üst düzey yöneticileri vasıtasıyla 46 alım noktasında, 51 grup toplantısıyla ihracatçı firmaların 3 bin 500 civarındaki köy temsilcisine eğitim verildi. Sektörde çalışan tütün eksperleri vasıtasıyla 60 bin civarında üreticiye birebir ulaştıklarını aktaran Özgener, “Tütün sektöründe üretici ve ihracatçı etle tırnak gibi. Türk tütünü, üretici tarafından ilaç kalıntısız ve yabancı maddeden arındırılmış bir şekilde üretildiğinde, ihracatçı da bu ürünü değerinde satacak. Hem üretici, hem de ihracatçının kazandığı bir modeli hayata geçirmiş olacağız.” diye konuştu.

‘ÜRETİCİ VE TEKNİK ELEMANLARA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR’

Projenin çıktılarını değerlendirmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri konferans salonunda sektör yöneticileri ve teknik elamanlarıyla değerlendirme toplantısında biraraya geldiklerini anlatan Özgener, şöyle devam etti: “Türk tütününün markalaştırılması için yapılan çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardık. Türk tütüncülük sektörünün, koyduğu hedefe ulaşması için başta tütün üreticileri ve teknik elemanlara çok büyük görevler düşüyor. Türk tütüncülüğünün ortaya koyulan hedeflere ulaşmasının yolu, üretimde sürdürülebilirliği garanti altına almaktan geçiyor. Bu sayede rekabet masasında rakip ülkelere göre avantaj sağlayacağız.”

İHRACAT 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye’nin tütün üretimi, 2014 yılında 88 bin ton seviyesindeyken 2015 yılında 62 bin ton civarında bekleniyor. Tütün ihracatı ise 2013 yılına göre yüzde 19 artışla 906 milyon dolardan 1 milyar 75 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin tütün ihracatı, tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını aşmış oldu. Tütün ürünleri ihracatında en büyük payı, 517 milyon dolarla yaprak tütün aldı.