Türkiye'nin neredeyse tamamında elektrik sistemi çöktü. Santraller çalışmadı, fabrikalarda üretim durdu, trafikte keşmekeş yaşandı. Asansörde kalanlar saatlerce kurtarılmayı bekledi.

Elektrik kesintisi sebebiyle Ankara’da metro seferleri ile hızlı tren seferleri durdu, trafik sinyalizasyon sistemi çalışmadı. Metro seferlerinin durması yüzünden metroda uzun kuyruklar oluştu.

Bursa, Sakarya ve çevre illerdeki elektrik kesintisi, jeneratörü olmayan fabrika ve imalathanelerde üretimi durdurdu.

YÜKSEK HIZLI TREN DE ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN ETKİLENDİ

Konya ile Ankara arasında sefer yapan TCDD’nin Yüksek Hızlı Trenleri, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisinden olumsuz etkilendi.
Başkent'e yaklaştığı sırada kesinti sebebiyle seferi yarım kalan YHT’nin yolcuları ne olduğunu anlamaya çalıştı, olaya tepki gösterdi.

TAKSİM METROSU DURDU

Kesinti sebebiyle İstanbul'daki Taksim metrosu durdu. Metronun durması sebebiyle vatandaşlar mağdur oldu. Vatandaşlar metro çalışmadığı için başka bir ulaşım aracı ile yoluna devam etmeye çalıştı. İstanbul'da Marmaray, metro, hafif metro ve tramvay seferleri yapılamıyor. İstanbul Ulaşım AŞ, bazı yerlerde yolculara iade bileti dağıtıyor.

ATATÜRK HAVALİMANI METROSUNDA 'ELEKTRİK' TEPKİSİ

Atatürk Havalimanı’nda metro bekleyen vatandaşlar, yetkililerin bilgi vermemesine tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Duralım mı gidelim mi? Şimdi nasıl gideceğiz? İnsanlara söyleyin ona göre hareket edelim” dedi. Basın mensuplarını metro durağından uzaklaştıran güvenlik görevlisine vatandaşlar tepki gösterdi. Bilgi isteyen yolculara güvenlik görevlileri, "Bizimle alakalı değil, İstanbul geneli bir arızadan bahsediliyor. 6-7 saatten bahsediliyor.” diye konuştu.

İzmir’den İstanbul’a gelen Ali Osman Öztürk, metronun çalışmadığını, herkesin beklediğini söyledi. Arıza olduğu söylediklerini aktaran Öztürk, “Teknik arıza diyorlar. Bir şey de söylemiyorlar. Bakacağız. 7-8 saat elektrik gelmeyecek diyorlar. Sebebini bilmiyorlar.” dedi.

TRAMVAY SEFERLERİ DURDU

İstanbul'da elektrik kesintisi sebebiyle tramvay seferleri de durdu. Duraklarda bekleyen yolcular otobüslerle yoluna devam etti. Kabataş-Bağcılar tramvay seferleri elektrik kesintisi sebebiyle çalışmıyor. Bazı tramvaylar yolda kaldı. Kabataş durağının girişine güvenlik şeridi çekildi. Yolcular bir süre tramvay durağının girişinde bekledikten sonra otobüsle yola devam etti.

MARMARAY’DA HAYAT DURDU

Türkiye genelinde etkili olan elektrik kesintisi Marmaray yolcularını da mağdur etti. Yolcular kilometrelerce mesafeyi yürüyerek katetti. Araçlar çalışmayınca, yolcular hat boyunca yürümek zorunda kaldı. Marmaray’a binmek için gelenler ise geri çevrildi.

KESİNTİ ANTALYA'YI DA VURDU

Kesinti, turizmin başkenti Antalya’yı da vurdu. Antalya’da birçok kurum ve kuruluş iş yapamaz hale geldi.

EGE BÖLGESİ'NİN HEMEN HEMEN BÜTÜN İLLERİNDE ELEKTRİK KESİK

İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Balıkesir, Çanakkale ve Muğla'da, saat 10.36'dan beri elektrik yok. Buralarda metro ve tramvay gibi elektrikli raylı ulaşım sistemleri durdu. Trafik lambaları da çalışmadığından şehir içi ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Jeneratörü olmayan kurum, kuruluş ve iş yerlerinde çalışma yapılamıyor. Kesintinin sebebi hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

KOCAELİ'NDE DE ELEKTRİK YOK

Kocaeli'nde saat 10.35 sıralarında kesilen elektrikler nedeniyle şehirde hayat felç oldu. Önemli sanayi merkezlerinden Kocaeli'nde elektrik kesintisi nedeniyle sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor. Elektrik kesintisi trafik akışını da olumsuz etkiledi. Polis, telsiz anonsunda, il genelinde elektrik akımının olmadığını belirterek, trafik polislerinin özellikle kavşaklarda önlem almasını istedi.

ÇANAKKALE'DE YEMEKLER PİŞMEDİ TIRAŞ MAKİNELERİ ÇALIŞMADI

Çanakkale genelinde elektrikler tamamen kesildi. Kesinti sebebiyle vatandaşlar zor durumda kaldı. Trafik lambaları yanmadığı için yollarda aksamalar yaşandı. Bankamatiklerde paralar içeride kaldı. Elektrik kesintisinden en çok esnaflar etkilendi. Bir lokanta işletmecisi, "Öğle yemeğini hazırlıyorduk. Elektrikler gitti, servis yapamıyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz." dedi. Bir berber de iş yerinin önünde durarak elektriğin gelmesini bekledi. Şofben yanmadığını ve tıraş makineleri çalışmadığı için müşterileri geri çevirdiğini söyledi.

BEDAŞ’IN SİTESİ ÇÖKTÜ

Vatandaşlar kesintinin sebebini öğrenmek için BEDAŞ’ın internet sitesine akın edince site çöktü. Uzun süre siteye girilemedi.

AKSARAY’DA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Aksaray’da tüm il genelinde elektrik yok. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalar üretim yapamadı.

ERZURUM'DAKİ SORUN GİDERİLDİ

Erzurum'da arızanın giderilmesiyle şehre yeniden elektrik verildi. Kesinti nedeniyle trafikte zaman zaman sıkışıklık yaşandı.


GEDİZ ELEKTRİK: ULUSAL ELEKTRİK SİSTEMİNDE ARIZA

Ege Bölgesi'nin bazı illerine elektrik dağıım hizmeti veren Gediz Elektrik AŞ, Türkiye geneli elektrik kesintisi hakkında bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, "Sayın abonelerimiz. Ulusal elektrik sistemindeki arızadan dolayı bölgemize enerji verilememektedir." denildi.

BURDUR, ISPARTA VE ANTALYA'DA ELEKTRİK YOK

CLK Akdeniz Dağıtım Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelini etkileyen elektrik kesintisinin TEİAŞ kaynaklı olduğu belirtildi. CLK Antalya, Isparta ve Burdur'un tamamında elektrik kesintisi yaşandığını, elektrik verilebilecek saati Türkiye Elektrik AŞ'den alınacak bilgiye göre açıklayabileceklerini belirtti.

'KESİNTİLERİN SEDAŞ ELEKTRİK DAĞITIM HATLARIYLA HERHANGİ BİR İLİŞKİSİ YOK'

Birçok kentte olduğu gibi Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce'de de elektrik kesintisi yaşanıyor. Bu bölgelere elektrik veren SEDAŞ, konuyla ilişkin yazılı açıklama yaptı. SEDAŞ'tan yapılan açıklama şöyle: "TEİAŞ İletim hatlarında yaşanan sorun nedeniyle bölgemizdeki Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce illerinde enerji kesintisi yaşanmaktadır. Yaşanan enerji kesintilerinin SEDAŞ elektrik dağıtım hatlarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Tüketicilerimize önemle duyurulur."

EDİRNE'DE ELEKTRİKLER GELDİ

Edirne'de bir saat civarında yaşanan kesintiden sonra elektrikler geldi. Kesinti sırasında sinyalizasyon sistemi durdu. Yaklaşık bir saat boyunca trafikte karmaşa yaşandı. Elektriğin gelmesiyle hayat normale döndü.

ASANSÖRDE MAHSUR KALDILAR

İZBAN ve Metro istasyonlarına giden vatandaşları, görevliler bilgilendirerek otobüs duraklarına yönlendirdi. Halkapınar istasyonunda bulunan asansörde bulunanlar mahsur kaldı. Yaklaşık bir saat boyunca içeride bekleyen vatandaşlar, görevlilerin çalışmaları sonucu çıkarılabildi.

HATAY VALİLİĞİ'NDEN ELEKTRİK KESİNTİSİ AÇIKLAMASI

Hatay Valiliği il genelinde yaşanan elektrik kesintilerine yönelik kısa bir açıklama yaptı. Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, enerji dağıtım şirketlerine enerji sağlayan TEİAŞ’ın enerji temin ettiği EÜAŞ’nin enerji üretim santrallerinde meydana gelen arıza nedeniyle tüm Türkiye’de elektrik kesintisi yaşandığı bilgisi verildi. “Konu takip edilmekte olup, EÜAŞ’ta meydana gelen arıza giderilir giderilmez ilimize enerji verilecektir.” denildi

ELEKTRİK KESİNTİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:
- 31.03.2015 tarihi itibariyle Türkiye genelinde iller bazında ve Ankara’nın birçok ilçesinde ve semtinde elektrik kesintisi olmasının sebebi nedir?

- Günlük hayatı ciddi derecede olumsuz olarak etkileyen elektrik kesintisinin Türkiye’ye maliyeti ne kadardır?

- Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 7 Haziran seçimlerine iki ay kala aldığı “sandık kursu” kararı akabinde, YSK, valiliklere gönderdiği yazı ile sandıklarda görev alacak kişilere kurs verilmesini istemişti. Kamu görevlilerinin bazı uygulamaları nedeniyle kurslar için Ankara’da “kedi kursu” tanımlaması yapılmıştı. Seçimlere yaklaşık 2 ay kala Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintileri, seçim günü yaşanabilecek bir elektrik kesintisinin normal bir kesinti olabileceği algısı yaratılması için midir?

- Bugün Türkiye genelinde iller bazında ve Ankara’nın birçok ilçesinde ve semtinde yaşanan elektrik kesintisinin kayıp kaçak bedeller ile ilgili olduğu iddiası doğru mudur?

- Kayıp kaçak bedellerinin vatandaşa yansıtılmasının gerekçesi nedir?

- Türkiye’de 2010-2015 yılları itibariyle elektrikte kayıp kaçak oranı yüzde kaçtır?

- 31.03.2015 tarihi itibariyle Türkiye genelinde hangi illerde elektrik kesintisi yaşanmıştır?

- Türkiye’de bugün yaşanan elektrik kesintisinin sabotaj sebebi ile olduğu iddiası doğru mudur?