Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre Türkiye’den Rusya’ya ihracat Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41 azaldı.

Rusya’ya ihracatın azalmasında ülkede yaşanan ekonomik krizin yanı sıra TIR kotaları ile ilgili sorunun çözülmemiş olması ve Rusya’nın kriterlerine uygun olmayan ürünlerin gümrüklere takılması gerekçe olarak gösteriliyor.

TİM verilerine göre Rusya’ya ihracat Nisan ayında 319 milyon dolara geriledi. 2014 Nisan ayında bu ülkeye yapılan ihracat 541 milyon doları bulmuştu.

2014’ün ilk 4 ayında 1 milyar 981 milyon dolar olan ihracat, 2015’in ilk dört ayında 1 milyar 257 milyon dolara düştü.

Geçen yıl Türkiye’nin en çok ihracat yapılan ülkeler listesinde 6’ıncı sırada olan Rusya, 2015’de 8’inci sıraya geriledi.

2014’de Rusya’ya ihracat rakamı toplamda 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013’de Rusya 7 milyar 96 milyon doları bulan ihracat rakamı ile Türkiye’nin 4’üncü büyük ticaret ortağı idi. 2015 için kaybın bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde olmasından endişe ediliyor.

Türk girişimcilere göre Rusya’ya ihracat rakamlarının düşüşünde en önemli etken lojistik ve kota sorununun çözülememesi. Yaş meyve ve sebzenin dışında katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında sorun yaşayan Türkiye, yeni gıda ürünlerinin Rusya pazarına girişinde de başarılı olamadı.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya ithal ikame modeline geçti. İçerde üretici desteklenirken, dış pazardan alımlar da İsrail başta olmak üzere İran ve Latin Amerika ülkeleri ile çeşitlendi.

Rusya’ya yapılan ihracatın azalmasında Türkiye’nin genel ihracat potansiyelinin düşmesi de etkili oldu.

TİM verilerine göre nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerileyerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında toplam ihracat yüzde 8,1 gerileme ile 48 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta son 12 aylık süreçte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 gerileme ile 153 milyar 66 milyon dolar oldu.