Orta Asya ülkeleri Türkmenistan ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerde yeni dönem başladı. Geçen sene Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Aşkabat ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine ivme kazandırmak amacıyla hükümetler arası ekonomik komisyon kuruldu. Bu komisyonun ilk toplantısı, başkent Aşkabat'ta yapıldı. Toplantıya, konuk ülke Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Abdırahman Mamataliyev öncülüğünde bir heyet katıldı.

Toplantıda, ticari ve ekonomik işbirliği, enerji, kültür, eğitim ve birçok alandaki ilişkilerde atılacak adımlar değerlendirildi. Taraflar, özellikle enerji, sağlık, tarım, sanayi, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilişkilerin üst düzeylere çıkarılması yönünde görüş alışverişinde bulundu. Toplantı sonrasında ise işbirliği protokolüne imza atıldı.

Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Abdırahman Mamataliyev, söz konusu toplantı ile ilgili yaptığı açıklamasında, iki ülke işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini kaydetti. Kırgız Başbakan Yardımcısı, hükümetler arası komisyon toplantılarını sürekli yaparak, ülkeler arasındaki işbirliğinde yeni hedeflere ulaşacaklarını belirtti.

Türkmenistan ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerde son yıllardaki olumlu gelişmeler dikkat çekiyor. Özellikle uzun bir aradan sonra Kırgızistan'dan Türkmenistan'a gerçekleştirilen cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaretten sonra ülkeler özellikle petrol, gaz ve elektrik enerjisi alanında işbirliğini hızlandırdı. Türkmenistan'dan Çin'e uzanacak 4. doğalgaz boru hattı, Kırgızistan üzerinden de geçecek. Ayrıca, Özbekistan üzerinden Türkmen elektriğinin Kırgızistan'a ulaştırılması da görüşülen konular arasında.