Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynakları Bakanlığı, Türkmenistan'ın bütün projelere yetecek kadar doğalgaz rezervine sahip olduğu açıklandı. Dünyanın 4. büyük doğalgaz rezervine sahip olan Türkmenistan'daki enerji kaynaklarının miktarı 71,2 milyon ton yakıta eşdeğerdir. Bunun 53 milyarı karada, 18,2 milyarı ise denizde yer alıyor. Enerji kaynaklarının büyük bir kısmını, yüzde 70'ini doğalgaz oluşturuyor. Bu nedenle, Türkmenistan dünyada Rusya, Katar ve İran'dan sonra doğalgaz rezervleri bakımından 4. sırada yer alıyor.

Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç etmekte olan Türkmenistan'da, Aralık 2009'da Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattı devreye alındı. 2014 yılında sözkonusu hattın 3. hattı inşa edildi. Bununla birlikte Türkmenistan-Çin boru hattının kapasitesi 55 milyar metreküpe çıktı. 2017 yılına kadar Türkmistan-Çin boru hattının 4. kısmını oluşturacak Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin hattının inşası tamamlanacak. 2017 yılında Türkmenistan'dan Çin'e doğru uzanan hattın doğalgaz taşıma kapasitesi 80 milyar metreküpe ulaşacak. Halihazırda, Çin'in CNPC şirketi ile Türkmenistan'ın Türkmengaz devlet şirketi arasında imzalanan anlaşma kapsamında 2021 yılına kadar her sene Çin'e 65 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilecek.

Türkmen gazının dünya piyasasına ulaştıracak projeler şu şeklinde:

- Türkmenistan-Çin hattı: Yıllık 65 milyar metreküp doğalgaz taşınacak.
- Rusya Federasyonu'na uzanan hat: Yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. Ancak daha fazla taşıma kapasitesine de sahip.
- İran'a uzanan mevcut hatlar: Yıllık 20 milyar metreküp doğalgaz taşınacak.
-Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) hattı: Yıllık kapasite 33 milyar metreküp.
-Trans-Hazar boru hattı: Yıllık kapasite 30 milyar metreküp.
Türkmenistan önümüzdeki dönemde her sene doğalgaz üretimini 10 milyar metreküp arttırarak, yılda 160-170 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefle 30 yıl boyunca ihraç edilecek doğalgaz miktarı 5,4 trilyon metreküpe ulaşacak. Türkmenistan'daki sadece Galkınış doğalgaz sahasının tespit edilen rezervi 26,2 trilyon metreküpe eşdeğerdir.
Türkmenistan, 2014 yılında 76 milyar metreküp doğalgaz üreterek, 45 milyarını ihraç etti. 2015 yılında 80 milyar metreküp doğalgaz üretmek hedefleniyor.
Türkmenistan'ın doğalgaz sahalarındaki potansiyelin yüksek olması nedeniyle, ülkenin üsleneceği bütün projelere yetecek doğalgazı bulunuyor. İran, Rusya ve Çin dışında TAPİ, Trans-Hazar ve diğer doğalgaz boru hatları için gaz mevcut.