Yabancıların artan konut talebi inşaat sektörüne umut veriyor. Büyük illere yönelimi gören sektör temsilcileri hedef yeniledi. Bu isimlerden DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yabancıya konut satışının 2-3 senede 10 milyar doları; ardından 20 milyar doları bulabileceğini vurguladı. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da Avrupa’da 30 milyar Euro’ya dayanan satışın Türkiye’de 4,5 milyar dolar olduğundan yakındı; sorunun halli için tanıtıma önem verilmesi temennisinde bulundu.

Türkiye’nin önde gelen konut üreticilerinden DKY İnşaat, DAP Yapı, Metsan İnşaat, Ege Yapı ve İş GYO tarafından Kartal Bölge Platformu devreye alındı. Kartal’da yatırımı bulunan ve bölgeyi tanıtmak için gazeteciler ile bir araya gelen bu şirketlerin yöneticileri yabancıya konut satışına dair de açıklamalarda bulundu. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yabancılara 2014’te 4 milyar doları aşan bir satış yapıldığına işaret ederek, "Bu rakam, 2015’te 6 milyar doları bulacak. İlk 3 ayın verileri de bunu teyit ediyor. Görünen o ki 10 milyar dolarlar seviyesini 2-3 sene içinde yakalayabiliriz. Bunu 20 milyar dolarlara da rahat getiririz." dedi.

Türkiye’nin genç bir ülke olduğunu, dinamik bir inşaat sektörünün bulunduğunu anlatan Dumankaya, şöyle devam etti:

"Yabancılar; genç ülkeyi, dinamik sektörü görüyor. Yabancılar; Türkiye’yi, İstanbul’u ve Kartal’ı ciddi bir yatırım alanı olarak ele alıyor. Güvenli bir liman olarak ele alıyor. Arap ülkelerinde ‘aman bir ayağım İstanbul’da, bir ayağım Türkiye’de olsun’ deniliyor. Tabii mütekabiliyetin artışa katkısı var. Burada ivmeyi görüyoruz. 2013’te 12 bin satışımız vardı, 2014’te 20 bin var. Bu rakamın daha da artabileceğini öngörüyoruz."

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Türkiye’nin yabancılara konut satışında Avrupa’nın gerisinde kaldığından dert yandı. Yılmaz, "2014’te 4,5 milyar dolara yakın satış yakaladık. Ama kat edeceğimiz aşama çok. İtalya’da 20-30 milyar Euro, İngiltere’de 30 milyar Euro satıştan söz ediliyor. Biz, daha 4,5 milyar dolardayız. Bu rakam, bu sene yüzde 15-20 artacak. Bunun için üreticilerin hükümetin Türkiye’yi tanıtması, yatırımları duyurması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Metsan İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Satoğlu ise 2015 satışlarının 2014’e göre iyi olduğunu belirtti. Satoğlu, yabancıların konut edinmesinin kolaylaşması ile satışlarının daha da artacağını savundu.

"KARTAL, LEVENT VE BOMONTİ GİBİ OLACAK"

İnşaat sektörü temsilcileri, yatırımların artması adına Kartal’ın tanıtımını da önemli görüyor. Ali Dumankaya, bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

"Kartal, Anadolu yakasının merkezi. Daha evvel bölgede fabrika yoğunluğu vardı. Bunların taşınması ile ciddi bir alan doğdu. Burası dönüşüm için önemli bir alan. Kartal; 3. köprü, Sabiha Gökçen gibi önemli alanlara yakın. Burası yabancı yatırımcıya imkân sunacak, ilerleme ve yatırım olarak iyi bir mekan."

Ziya Yılmaz, Kartal’ın yanında Maltepe ve Tuzla’nın da önemine temas etti. Bölgenin bir yandan 3. köprü, Sabiha Gökçen ve otobana yakın olduğunu diğer yandan İzmit, Darıca, Gebze gibi sanayi alanlarının etrafında bulunduğunu ifade etti. Yılmaz, "Bu bölge 2023 için önemli. Levent, Şişli, Bomonti şu an ne durumda ise 5 sene sonra Kartal o duruma gelecek." iddiasında bulundu.

Cemalettin Satoğlu ise Kartal’da fabrika ve atölye alanlarının yoğun olduğunu; bunların büyük projeler haline geleceğini vurguladı. Satoğlu ,Kartal’ın metrosu, 3 otobanı, sahil yolu ile yatırımcılar için çekici olduğunu sözlerine ekledi.