Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, son iki aylık dönemde karkas et fiyatlarının spekülatif bir şekilde 20,58 TL’den 22,58 TL’ye çıktığını, yani yüzde 10 civarında arttığını açıkladı.

İbrahim Yetkin, yazılı bir açıklama yaparak ette spekülasyon yapıldığını iddia etti. Son dönemdeki fiyat artışlarına dikkat çeken Ziraatçılar Derneği Başkanı, et fiyatlarında yaşanan artışın iki boyutu olduğunu, bunlardan birincisinin girdi maliyetlerinde özellikle yem fiyatlarındaki artış olduğunu ifade etti. Yetkin, ikincisini de şöyle açıkladı:

"İkincisi de bu artışın çok üzerinde oluşan aracı kârlarıdır. Sonuç olarak karkas et fiyatlarındaki artışın yem maliyetinden marketlerdeki fiyat artışının ise (karkas et fiyatlarındaki artış çıkarıldıktan sonra) aracı kârlarından oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında et fiyatlarında üretim durumuyla açıklanamayacak bir artış görülmektedir. Et fiyatlarındaki artış büyük ölçüde spekülatif.”

Bir süredir et ithalatının başlatılması yönünde çaba gösterildiğini dile getiren Yetkin, “Bu çabalar ve bu yönde yürütülen ‘lobi faaliyetleri’ konusunda daha önce de kamuoyunu bilgilendirmiştik. Bu çabalar arasında ‘spekülasyon’ yoluyla et fiyatlarını artırmak ve bu yolla ithal et üzerindeki gümrük vergilerini düşürtmek de yer almaktadır.” dedi.

İthalat lobisinin söz konusu artışın yüksek aracı kârlarından değil, et üretimindeki yetersizlikten kaynaklandığını iddia ettiğini ve ithalat kapılarının açılması yönünde uğraş verdiğini anlatan Yetkin, ayrıca şunları aktardı:

“Duruma bir de bu açıdan bakalım. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artarak 402 bin 335 tona ulaşmıştır. Buna göre, kırmızı et üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 98,7, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,3 artış kaydetmiştir. Sığır eti üretimindeki artış bir önceki döneme göre yüzde 101,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 olmuştur. Koyun eti üretimi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 68,9, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artış göstermiştir. Bu rakamlar son günlerde et fiyatlarındaki artışın üretim yetersizliğinden kaynaklandığını iddia ederek et ithalatının yeniden başlatılması için çaba harcayanların iddialarının ne kadar temelsiz olduğunu ortaya koymaktadır.”