Elazığ’da, “Harput’ta Tarihi Mirasın Korunması ve Restorasyonu” adlı sempozyum düzenlendi.
Elazığ Valiliği ve Belediyesi öncülüğünde Fırat Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası işbirliğinde Harput’taki tarihi mirası korumak ve restorasyonlara dikkat çekmek amacıyla, “Harput’ta Tarihi Mirasın Korunması ve Restorasyonu” adlı sempozyum düzenlendi. Kültür Park Mamürat’ül Aziz Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Vali yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbedddin Demirdağ, Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, mimarlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplumsal gelişim sürecinde kültürün, ekonomik ve politik tercihlerle tam bütünleşmesi sağlayacak ulusal kültür politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbedddin Demirdağ, “Kültürel mirasın korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında evrensel değerleri olan demokrasi ve insan hakları gibi değerlere katkıda bulunacak stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Küreselleşmenin getirdiği kültür erozyonuna karşı somut olmayan kültürel mirasın en önemli kimliği koruma amaçlarından biri olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde kültür turizmi en çok kazanç getiren ekonomik kazançlardan biridir. Fırat Üniversitesi olarak fakülte ve bölümlerimizde kültürümüze ve tarihimize sahip çıkıyoruz” dedi.
Bugüne kadar çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, “Söz konusu Harput olunca Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz göreve geldiği ilk günden bu yana Harput’la ilgili gerçekten çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Bunlardan biride Koruma Uygulama ve Denetleme Kurulu’nun (KUDEV) faaliyete geçirilmesi ve şuan ki mevcut faaliyetlerin başında çok daha etkin bir şekilde Harput’la ilgili yapılacak olan faaliyetleri yürütmesidir. KUDEV Harput’la ilgi yıllardır konuşulan ama uygulamaya yönelik adımlar atılmaya geldiğinde bürokrasi karmaşası neticesinde adım atılamayan adımların atılmasına vesile olmuştur. Harput’la ilgili sadece oradaki yapıların korunması değil, Harput’la ilgili mevcut bir manevi kültürün korunması önemlidir. Belediye olarak bizler bu kültürel mirasın korunması içinde çeşitli adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Ardından başkanlığını Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın yaptığı oturumda, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Önge, Ömer Dabanlı, Dr. Olcay Aydemir, Kadir Atıcı katılımcılara mimari mirasın korunması, restorasyon uygulamalarındaki yöntemler gibi konularda bilgi verdi.