Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, 30 Mart akşamı yaşanan sıcaklık düşüşü nedeniyle, erken çiçek açan kayısı ağaçlarını don vurduğunu söyledi.

Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığının kayısı ağaçlarının erken çiçek açmasına neden olduğunu belirtti.

Kayısı çiçeklerinin de 20 Mart itibarıyla açmaya başladığını dile getiren Bulut, "Elbistan bölgesinde 30 Mart akşamı sıcaklık düşüşü yaşandı. Tüm bölgeyi etkisi altına alan rüzgarlarla birlikte hava sıcaklığı -12 dereceye kadar düştü. Erken çiçek açan kayısı ağaçlarını don vurmasına neden oldu. Bembeyaz çiçeklerle kaplı olan ağaçlarda tek bir çiçek bile kalmadı" dedi.

Elbistan bölgesinde 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacının bulunduğunu, bu ağaçlarının da rekoltesinin 40-50 bin ton yaş meyve olduğuna dikkati çeken Bulut, dolayısıyla 10 bin ton kuru meyvenin de ekonomik değerinin 40 milyon TL civarında olduğunu kaydetti.

10 köyde yaptıkları incelemede don olayını gözlemlediklerini ifade eden Bulut, doğal bir durum nedeniyle ellerinden  bir şey gelmediğini, sonucun ise çiftçileri üzdüğünü kaydetti.

Bahçelerindeki kayısı ağaçlarında don olayını yaşayan çiftçileri TARSİM'e başvurmalarını öneren Bulut, şunları söyledi:

"Sigorta yaptırmayan arkadaşlarımız hiçbir şekilde faydalanamaz. Yaptıranlar ise hemen TARSİM'e başvursun. Çünkü sigorta haricinde tüm mal varlığının yüzde 40'ı zarar görürse hububat ve diğer gelirler dahil olmak üzere bu durumda sadece, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçları erteleniyor. Başka bir destek yok. Ama geçen seneler Malatya'da özel bir uygulama yapıldı. Biz oraya Elbistan'ı da dahil ettirmiştik. Orada dekar başı ya da ağaç başı gibi bir yardım alındı. Bu sene Malatya'da da çok büyük zarar var. Orada da yüzde 80 gibi bir hasar oluştu. Orada bu yıl da özel bir uygulama olursa biz de Elbistan'ı dahil etmeye çalışacağız."

Bulut, kıraç arazilerdeki hububat ekili alanlarda da yüzde 20 kuraklık zararın olduğun bu nedenle de çiftçilerin tarım sezonuna yüzde 20 zararla başladığını kaydetti.