Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılında, depremin etkilediği bölgede bir dizi programa katıldı. Erdoğan, Kahramanmaraş'taki etkinlikler kapsamında 'Deprem Konutları Kura Teslim Töreni'nde 9 bin 289 konutun anahtarlarını hak sahiplerine takdim etti.

Programa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Erdoğan ve beraberindeki heyet, önce depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde deprem şehitlerinin kabirlerini ziyaret ederek dua etti.

Ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Deprem Konutları Kura Teslim Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kura çekimini bizzat gerçekleştirdi. Konuşmasında depremin yarattığı acılara ve devletin bu felakete karşı gösterdiği dayanışma ruhuna vurgu yapan Erdoğan, "Bir yıl önce yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybettiğimiz canların acısı ilk günkü tazeliğiyle yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor." dedi.

deprem-konut-anahtar-teslim-aa-2182329

Erdoğan, depremzedelere yönelik devletin sağladığı yardımları ve yürütülen imar çalışmalarını anlatarak, "Bu çalışmaları, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek ayağa kaldırıncaya, evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen son vatandaşımızı da güvenli yuvasına kavuşturuncaya kadar sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Konutların anahtar teslimi sırasında yapılan kura çekiminde 9 bin 289 hak sahibi belirlendi. Erdoğan, depremzedelere hitaben, "Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın, bizleri böyle imtihanlara maruz bırakmasın." temennisinde bulundu. Ayrıca, depremin birinci yılında kaybedilen vatandaşlar için Allah'tan rahmet diledi ve ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarına ilişkin olarak, Türkiye'nin savunma sanayisi yatırımlarını deprem bölgesine odaklandıklarını ve Hatay Kırıkhan'da Roketsan için bir sanayi alanı kurduklarını söyledi. Ayrıca, Kahramanmaraş'a TUSAŞ vasıtasıyla bir havacılık üretim üssü kuracaklarını ve şehre bir meslek yüksekokulu açacaklarını belirtti.

Kahramanmaraş'ın Tarihi Mahallesi Tekke'de Kentsel Dönüşüm Başlıyor! Kahramanmaraş'ın Tarihi Mahallesi Tekke'de Kentsel Dönüşüm Başlıyor!

Erdoğan, konuşmasının sonunda, "Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihi sınamayı başarıyla vermiştir. Devletimiz tüm imkanlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur." dedi.