Resmi temaslarda bulunmak üzere dün akşam Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkedeki temaslarına devam ediyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Erdoğan’ı bu sabah Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. İki lider, başbaşa görüştükten sonra Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık etti. İmza töreninin ardından liderler, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, ziyaretinin Kazak Hanlığı'nın kuruluşunun 550’nci yıl dönümüne denk geldiğini hatırlattı. İki ülke arasındaki ilişkilerin 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldığını dile getiren Erdoğan; “ Bunu 2012 yılında ise , Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni ihdas etmek suretiyle kurumsal bir mekanizmaya kavuşturduk. Bugün ilgili bakanlarımızın katılımıyla konseyimizin ikinci toplantısına Sayın Nazarbayev’le birlikte başkanlık ettik.” dedi. Nazarbayev’e Türk dünyasının "Aksakalısı” olarak hitap eden Erdoğan, Kazak lider ile iki ülke ilişkilerinin bundan sonra da geliştirilmesi için çaba harcayacaklarının altını çizdi.

Erdoğan, Nazarbayev ile başta; Irak, Suriye, Yemen, Libya, Mısır ve Ukrayna olmak üzere bölgesel konularda da görüş alışverinde bulunduklarını aktardı. Erdoğan, Kazakistan’da 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nazarbayev’a başarılar diledi. Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın 2017-2018 yılı için BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’nin gündemde olduğunu hatırlatarak, bu konuda Astana’nın arkasında olacaklarını dile getirdi.

Kazak lider Nazarbayev de konuşmasında Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ifade etti. Mevkidaşı Erdoğan ile birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Nazarbayev, Erdoğan’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Erdoğan öğleden sonra Kazak-Türk İş Forumu’na katılacak. Forumun ardından Erdoğan ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in vereceği akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kazakistan ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin eşlik ediyor.


Erdoğan yarın, cami açılışında bulunmak üzere ülkenin güneyindeki Çimkent’e oradan da Türkistan şehrine hareket edecek.