Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasının ardından çevre izin belgesinin iptali gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaşanan heyelan olayının etkisiyle yığın liç sahasındaki malzemenin Sabırlı Deresi ve ocak sahasına doğru akmasından dolayı çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapora göre, facianın iş kazası olarak nitelendirildiği ve asıl işveren şirketin dört farklı taşeron firmayla çalıştığı belirlendi. Heyet, operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi ve borulama şefi olmak üzere beş kişiyi asli kusurlu olarak tespit etti. Ayrıca, asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısının alt işveren şirketleri yeterince denetlemediği ve gözetim altında tutmadığı ifade edildi.

Photo1708241454

Heyelan öncesinde alınması gereken önlemlerin alınmaması ve çatlakların artmasıyla ilgili uyarılara rağmen tedbirlerin alınmaması konularında yapılan değerlendirmeler raporda yer aldı. İş güvenliği uzmanının çatlaklar konusunda defalarca uyarıda bulunmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı belirtilirken, kaza sırasında iş güvenliği uzmanının kusuru olmadığı vurgulandı.

Photo1708241454 (1)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bölgede yapılan su ölçümlerinin halk sağlığına zarar vermeyecek seviyelerde olduğunu belirtti. Heyelan nedeniyle dokuz işçiden altısının Sabırlı Deresi'ne, üçünün ise manganez ocağına gömüldüğü düşünüldüğünü ifade etti.

1 Mayıs Çarşamba Emek ve Dayanışma Günü'nde Okullar Tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba Emek ve Dayanışma Günü'nde Okullar Tatil mi?

Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, maden ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G. dahil altı şüpheli tutuklandı. İki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. J.R.G.'nin, SSR Mining Şirketi'nin Türkiye'deki en üst düzey yöneticisi olduğu öğrenildi.