Erzurum’dan bu yılın mart ayında 1, ocak-mart ayları toplamında ise 5 patent başvurusunun yapıldığı bildirildi. Patent başvuru sayısı bakımından ülke illeri sıralamasında 19’uncu olan Erzurum bölge illeri bazında ise Elazığ ve Malatya ile rekabet içinde. Erzurum’dan ocak ve şubat ayında 2 başvuru yapılmıştı.
TPE VERİLERİ
TPE Mart ayı iller patent başvuru sayısı dağılımını paylaştı. Mart ayında Erzurum’dan 1, KUDAKA istatistik Bölgesinden 3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 5, Doğu Anadolu Bölgesinden 12, ülke toplamında ise 475 patent başvurusu kaydedildi. Üç aylık dilimde ise Erzurum’dan 5, KUDAKA istatistik Bölgesinden 8, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 12, Doğu Anadolu Bölgesinden 27, ülke toplamında bin 226 başvuru gerçekleşti.
ERZURUM’UN PATENT PAYI
Erzurum’un mart ayındaki patent başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 33,3, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 20, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 8, ülkede yüzde 0.21’lik dilim gösterdi. Üç aylık ölçekte ise Erzurum’un patent başvuru payı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 62.5, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 42, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 19, ülkede yüzde 0,40 olarak ölçüldü.
BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI
Türk Patent Enstitüsü verilerinde, Bu yılın üç ayında Elazığ’dan 8, Malatya’dan 6, Erzurum’dan 5, Kars’tan 3, Erzincan’dan 2, Ağrı, Bitlis ve Hakkari illerinden 1 patent başvurusu alındığı bildirildi. Yılın ilk çeyreğinde, Bingöl, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır illerinden ise patent başvurusu yapılmadığı belirtildi.
ERZURUM 19’UNCU
Erzurum 2016 yılının ilk üç ayında patent başvuru sayısı çokluğu bakımından ülke illeri sıralamasında Balıkesir ve Isparta illeriyle birlikte 19’uncu sırada yer aldı. Patent Başvurusunu en çok sayıda gerçekleştirildiği iller, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Konya, Gaziantep, Tekirdağ, Eskişehir, Antalya, Kayseri, Kütahya, Adana, Manisa, Hatay, Mersin, Denizli, Sakarya, Kahramanmaraş, Çorum, Elazığ, Afyon, Malatya, Ordu, Yalova, Düzce, Balıkesir, Erzurum, Isparta olarak açıklandı.