Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) uluslararası öğrenciler tarafından Atatürk Kültür Salonu Otoparkında 9. Uluslararası Öğrenci Birliği tanıtım ve kardeşlik programı düzenlendi.
Programın açılışında konuşan Vali Vekili Halil Uymaz, Gaziantep’in sadece bir kültür şehri, sanayi ve ticaret şehri değil aynı zamanda beş yıldan beri yaklaşık 350 bin Suriyeli kardeşimizi misafir eden bir ensar şehri olduğunu ifade etti. Vali Vekili Uymaz, “İlimizde 62 bin Suriyeli öğrenci okutuyoruz. Bu öğrenciler ilkokuldan üniversiteye kadar devam ediyorlar. Hedefimiz de 90 bin öğrenci. Bunları kendi okullarımızda okutuyoruz ve bu öğrenciler kendi isteklerine uygun olarak istiyorlarsa Arapça, istiyorlarsa Türkçe eğitim görüyorlar. Önemli olan en büyük düşmanımız olan cehaleti yenmek. Eğitim bu yüzden çok önemli. Eğitimin gönüllü birer fedaileri olan siz sevgili öğrencileri bu manada kutluyorum, tebrik ediyorum” diye konuştu. Gaziantep Üniversitesi’nde 98 ülkeden 3 bine yakın uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Batı’ya, Amerika’ya, İngiltere’ye, Avrupa’ya taşınan öğrencileri neden biz ülkemizde misafir etmeyelim. Bu hem kültürlerin ve insanlık açısından yepyeni, tarihten getirdiğimiz medeniyet değerlerinin günün gençleriyle yeniden tesisi anlamında son derce önemli bir vazifeydi. Hem de o insanları eğitip kendi memleketlerinde hizmet etme konusunda da çok büyük bir fırsattı. Bu mesuliyetin bilincinde olarak bütün gelen öğrencilere sahip çıktık, boş bırakmadık. Barınmalarından beslenmelerine kadar her türlü problemleriyle yakından ilgilendik. Ben ve arkadaşlarım bu konuda hassasiyet gösterdik. Biz sahip çıkınca, Gaziantep uluslararası arenada gelen öğrencilerin bulunduğu memleketlerde Türkiye’de önde gelen üniversitelerden biri olduk” şeklinde konuştu. Türkiye’de 186 ülkeden 110 bin uluslararası öğrenci olduğunu belirten Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Bolat, “Çok büyük bir rakam ve çok büyük bir zenginlik çünkü her bir kardeşimiz bir alem, bir değer. 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması 23 Nisan tarihinde Kocaeli’de başladı, 15 Mayıs’ta İstanbul’da nihayete erecek. 43 ayrı noktada yedi ülkede uluslararası öğrenci buluşmaları yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların sonrasında Kazakistanlı Dostcan Sadıkov şarkılarını seslendirirken, Tayland’dan Türkiye’ye gelen Nurettin Satii’nin Tai Baks dans gösterisi ise katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Program Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, Vali Vekili Halil Uymaz, Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu tarafından açılış kurdelesi kesilerek, ülkelerin tanıtımlarının yer aldığı stantlar gezildi.