Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Başkanı Sami Konukoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, sektördeki gelişmeleri ve ihracatın seyrini değerlendirmek üzere bir araya geldi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıda Tekstil ve Hammaddeleri Sektöründeki gelişmeler, ihracat ve yeni pazar alanları ile sektörün daha da gelişmesine, sorunların çözümüne önemli katkılar sağlayacak unsurlar olan inovasyon, eğitim, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri görüşüldü. GATHİB Başkanı Sami Konukoğlu, yaptığı açıklamada, “Bölge ihracatının önde gelen sektörlerinden olan tekstil ve hammaddeler hayatın her alanında yer alıyor ve birçok ürünün yapı taşı oluyor” dedi.
Yıllardan beri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatında ön sıralarda yer alan tekstil ve hammaddelerinin teknolojik gelişmelerle sürekli yenilenerek gelecek yıllarda da önemini koruyacağını ifade eden Konukoğlu, Türk tekstilinin her zaman lider ülkeler arasında yer alacağını söyledi.
1 milyar 949 milyon 145 bin dolarlık tekstil ihracatı
Sektörün ihracatına da değinen Konukoğlu, bu yılın Ocak-Ekim döneminde Bölgede 1 milyar 949 milyon 145 bin dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatının yapıldığını belirtti. Bölgede üretilen pamuk-akrilik-polipropilen ve diğer suni-sentetik ipliklerin yanında dokuma-örme-dokunmamış kumaşların ve bu ürünlerden mamul eşyanın sektör ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, sektör ihracatında geleneksel tekstil ürünlerimizin yanında katma değeri yüksek olan teknik tekstil ürünleri ihracatının da gelişme seyrinde olmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Tekstilin lider pazarları AB ve Orta Doğu ülkeleri
Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin ihracatta önde gelen pazarlar olduğuna işaret eden Konukoğlu, “Bu ülke gruplarında ihracatımızın daha da etkin bir şekilde geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, Afrika, Amerika, Asya-Okyanusya ve Türk Cumhuriyetleri ülkelerine yönelik ihracatımız artış sürecindedir. Yeni ürün ve yeni pazar faaliyetler gelecek yıllar için olumlu sinyaller veriyor. Bölgemiz illerinin Türk Tekstil Sektörünün ilk sıralarında yer almaktadır. GATHİB olarak sektörün gelişmesinde ve sorunlarının çözümünde inovasyona, eğitim, Ar-Ge ve tasarım konularına büyük önem veriyoruz. 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılabilmesi için Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının artması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.