Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), sayısal bilimlerde olduğu gibi sosyal bilimlerde de uluslararası bir atılım gerçekleştiriyor. HKÜ,“Barış ve Çatışma Araştırmaları” konusunda uluslararası bir saygınlığa sahip olan Uppsala Üniversitesi ile iş birliği yapıyor
Dünya çapında sosyal bilimler alanında önde gelen üniversitelerle işbirliği yapan Kalyoncu Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (KalMEC),uluslararası barışa hizmet edebilecek çeşitli projelere imza atıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda KalMEC,özellikle Ortadoğu siyaseti, Suriye, mültecileri gibi konularda çeşitli araştırmalar yaparken, bu konularla ilgilenen araştırmacılar için bulunduğu coğrafyanın sunmuş olduğu avantajlarla,uluslararası bir platform mahiyetini kazanıyor.
Barış çalışmaları konusunda dünyada ilk sıralarda yer alan Uppsala Üniversitesi ile yapılan anlaşmalar bu kapsamda atılan en son adım özelliğini taşıyor. HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz ile KalMEC Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak, Uppsala Üniversitesi ile çeşitli anlaşmalar yapmak ve ortak projeler yürütmek üzere İsveç’e davet edildi. Yapılan 3 günlük oturumlar sonucunda, katılımcılar iki üniversite arasında ilişkilerin nasıl yürütüleceğine dair bir çerçeve üzerinde anlaşarak geri döndüler.
Anlaşma kapsamında, HKÜ ve Uppsala Üniversitesi deneysel bir metot kullanarak Gaziantep ve Uppsala’da bulunan Suriyeli mültecilerin psikolojik olarak savaş sonrası nasıl bir değişim yasadıklarını inceleyecek. Projenin bir ayağı Gaziantep’te,bir ayağı ise Uppsala, İsveç’te gerçekleşecek. Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak ve Yrd. Doç. Dr. JonathanHall,proje asistanları ile birlikte bu projenin içinde yer alacak.
Proje sonucunda ortak bir kitap yazılacak, bir belgesel çekilecek, fotoğraf sergisi düzenlenecek ve dünyanın önde gelen dergilerinde bilimsel makaleler yazılacak. Bu proje kapsamında iki kurum arasında, Avrupa öğrenci ve personel değişimi programları başta olmak üzere, Avrupa Birliği proje başvuruları,farklı eğitim ve kapasite geliştirme projeleri içinde ortak olarak hareket edileceği belirtildi. Uppsala ekibi araştırmanın Gaziantep ayağını gerçekleştirmek maksadıyla yakın bir tarihte Hasan Kalyoncu Üniversitesinde bulunacağını bildirdi.