AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terörün bu bölgenin kalkınmasının ve demokrasinin düşmanı olduğunu belirterek, “Amasız, fakatsız her türlü teröre karşı tavır almak durumundayız” dedi.
Muş’ta düzenlenen ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansının ilk oturumu Muş Alpaslan Üniversitesi’nin kongre kültür merkezi konferans salonunda başladı. Eski Kalkınma Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Danıştay Üyesi Gülen Aydın, Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Çakar, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kamu kurum amirleri, davetliler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansın açılış konuşmasını MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaptı. Belediye Başkanı Feyat Asya, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek’in de birer konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan Muş Valisi Seddar Yavuz, Van eksenli bölgesel kalkınma modelinin sağlıklı olmadığını belirterek, Bingöl, Muş, Bitlis modelinin uygulanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Bingöl, Muş, Bitlis illerini kapsayan bir kalkınma ajansı ve bölgesel kalkınma faaliyetlerinin yürütülmesi gerektiğini ifade eden Vali Yavuz, “Benim bu bölge ile ilgili şöyle bir düşüncem var; artık Van eksenli bir bölgesel kalkınma modelinin sağlıklı bir model olduğunu düşünmüyorum. O yüzden bizim önerdiğimiz model Bingöl, Muş, Bitlis modelidir. Üç şehri kapsayan, hatta kalkınma ajansı ve bölgesel kalkınmayı da üç ille sınırlandıran ve birbirine entegre eden yeni bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor. Artık Muş’la Hakkari’nin, Bitlis ile Hakkari’nin birbiri ile bütünleşmesi ya da ekonomik olarak birbirini desteklemesi çok doğru ve akıcı gelmiyor bana” dedi.
FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı herkesi dik durmaya davet eden Vali Yavuz, “FETÖ paravan terör örgütünün arkasına saklanmış uluslararası şer güçler dahil olmak üzere dimdik ayakta duracağımızı bir kez daha buradan haykırmak istiyorum. O yüzden 15 Temmuz gecesi özellikle vali konağı etrafında toplanan binlerce Muşlu kardeşimize bir kez daha buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Yavuz’dan sonra kürsüye çıkan Kalkınma eski bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, 15 Temmuz darbe girişimine tepki göstererek konuşmasına başladı. 15 Temmuz’da vatandaşların hain yapıya çıplak elleri ve göğsünü siper ederek karşı durduğunu hatırlatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“15 Temmuz’da hain bir kalkışmayı milletimiz püskürttü. Tanklar, toplar, savaş uçaklarıyla milli iradeye, bu toplumun iradesine yönelen tehdidi milletimiz çıplak elleriyle iterek göğüsleriyle püskürttü. Şehitlerimiz oldu, 241 şehidimiz oldu, onlara Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Binlerce insanımız yaralandı ama 15 Temmuz milletimize yeni bir güç verdi bir taraftan. Bu büyük fedakarlıklarla hayata yeniden millet olma şuurunu tazelemiş oldu, birliğimizi tazelemiş oldu. Bizi parçalamaya çalıştılar 15 Temmuz’u yapan FETÖ terör örgütü ve arkasındaki yapılanmalar; bu ülkeyi, bu ülkenin birliğini ortadan kaldırmaya çalıştılar. Ama tuzakları başlarına geçti, tam terside daha fazla birleşmemize, kenetlenmemize vesile oldular. Partiler arasında özellikle anayasal çalışmalar olmak üzere bu anlamda yapılan çalışmalar son derece önemli. İnşallah kısmı anayasa çalışmalarının ötesinde daha kapsamlı da zemin hazırlarlar. 15 Temmuz’u yapanlar az öncede vurgulandığı gibi bu ülkenin ilerlemesine, gelişmesine, demokrasisinin güçlenmesine engel olmaya çalışıyorlar. Bunun en açık göstergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yönelik saldırıdır. İçerisinde bulunduğumuz süreçte bu terör örgütünün ve diğer benzer terör örgütlerinin aynı amaçlara dönük diğer terör örgütlerinin yapmaya çalıştığının tersine bizim daha fazla kenetlenmemiz lazım. İşte bu konferans, benzer çalışmalarla daha fazla bilgi üretmemiz lazım ve daha fazla emekle ülkemizi ileriye taşımamız lazım.”
En fazla bu bölgenin terörden zarar gördüğünün altını çizen Yılmaz, “En fazla da bu bölgeye terör örgütleri zarar veriyor. Bunların gündemden çıktığı, terörün konuşulmadığı bir ortamda bizim kalkınmayı, gelişmeyi konuşmamız gerekiyor. Terörün olmadığı bir ortamda şehirlerimizi nasıl daha iyi yaşanılır hale getireceğimizi, nasıl daha insani ortamlar oluşturmamızı konuşmamız gerekiyor. Terör bu bölgenin kalkınmasının düşmanıdır, terör demokrasinin düşmanıdır. Bunu böyle görmediğimiz sürece, teröre karşı net bir tavır oluşturmadığımız sürece bu bela bize zarar vermeye devam edecek. En fazlada gençlerimize zarar verecek” dedi.
“Amasız-fakatsız bir şekilde her türlü teröre karşı tavır almak zorundayız” diyen Yılmaz, “Amasız fakatsız bir şekilde her türlü teröre karşı tavır almak durumundayız, birbirimizi bu anlamda güçlendirmek durumundayız. Ama bütün sorunlarımızı da demokratik bir çerçevede tartışmaya, konuşmaya, çözmeye devam etmek durumundayız” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı’nın ilk oturumu yapıldı.