“Dünya’da küresel olarak gelişen ticarette doğru hamle yapmanın en temel enstrümanısektörün hitap ettiği kitle üzerinde pazar araştırma ve fizibilite çalışmasının gerekliliğidir, diyen İstar Danışmanlık İstatistik ve Araştırma Merkezi kurucusu, Murat Bayazıt; Danışmanlık hizmetlerini ve araştırmalarını önemsemeyen firmalar var olma ile yok olma arsında kararlar alabiliyorlar, dedi.

Şirketlerin sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen stratejik kararların araştırma ve fizibilitesi yapılması gerektiğine değinen Bayazıt, Ülkemizde ve şehrimizde faaliyet gösteren firmalarımızın anket sonuçlarını önemsemesi gerekir. Çünkü firmalarımızın alacağı bazı kararlar yok olma sebebi olabilir.

Kahramanmaraş’ta 2014 yılında kurulanİstar Danışmanlık için, “Özellikle KOSGEB iş planı projeleri hazırlayan, müşterilerinin isteklerine göre can alıcı sorular hazırlayan, bunu anket formuna dönüştürebilen bir şirket” dedi. Aynı zamanda güvenilir veri toplama yöntemini de benimsediklerini ifade eden Bayazıt, “İstar, hedef kitleyi iyi belirleyen, istatistiksel analiz konularınahâkim, eğitici, öğretici ve raporlama yapabilen bir istatistik-araştırma yapan bir firma” diye konuştu. 

Müşteri memnuniyetinin giderek daha da önem kazandığını söyleyen Bayazıt, “Bir firmanın ayakta kalabilmesi için müşterilerinin düşüncelerinin benimsemesi gerekiyor. Bizde onlara müşterileri hakkında istatistiki sonuçlar vererek bir yol haritası çizmelerini sağlıyoruz. Batı ülkeleri bu tür araştırmalara çok önem veriyor. Artık Kahramanmaraş’taki kurumların ve firmalarında bu şekilde anket araştırmalarına önem vermesi gerekiyor” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA TABULARI YIKMAYI HEDEFLİYORUZ

İstatistik araştırma işinin doğru bir ekiple başarılı sonuçlar vereceğini belirten Bayazıt,Kahramanmaraş’ta tabuları yıkmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Güçlü kadrosuyla her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını ifade eden Bayazıt, “İstatistik ve ekonometri mezunu ekiplerden kurulan araştırma merkezleri mutlaka doğru sonuca ulaşır. Kahramanmaraş’ta istatistiği iyi bilen ve TÜİK te stajyerlik yapmış 3 adet ekonometri ve istatistikçi ana kadromuzla beraber 6 tane anketörümüz bulunmakta diğer illerde saha çalışma merkezlerimiz var.  Profesyonel bir anket ve araştırma şirketi olan İstar, her türlü sorumluluğu üzerine almaya hazır. Kahramanmaraş’ta tabuları yıkmayı hedefliyoruz. Artık büyük bir şehiriz ve şirketlerde profesyonel düşünmek zorunda, bizler şirketlere profesyonel analizlerle çözüm sunmayı hedefliyoruz” dedi.

“Belediyeler sosyal hizmetlerden kültürel hizmetlere kadar geniş çapta hizmet veriyor, biz ise vatandaşların bu hizmetlerden ne kadar memnun olduğunu bilimsel verilerle belediyelere rapor hazırlayabiliyoruz” diyen Bayazıt, belediyelerin hizmetlerinin halk gözünde ancak bu şekilde başarılı görülebileceğini söyledi. Bu yüzden de belediyelerin bu tür araştırmalara önem vermesi gerektiğini belirtti. 

1 KASIM SEÇİMLERİNİ EN İYİ BİLEN ŞİRKETLERDEN BİRİ OLDU

Murat Bayazıt daha önce yaptıkları anket sonuçlarının başarısına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 1 kasım seçimleri öncesinde yaptığımız seçim anketinde yüzde 3 lük bir yanılma payı ile sonuçlandırdık. Bir çok anket şirketin hayal kırıklığına uğradığı 1 kasım seçimlerindeki başarılı sonucumuz bizim bu işi ne derecede iyi yaptığımızı ortaya koyan somut bir sonuç oldu. Büyük araştırma şirketlerinden bizimle iletişime geçen firmalar oldu. Kahramanmaraş’taki hedeflerimiz bir çok şekilde belediyelere vatandaş memnuniyet araştırmaları yapmak. Bu kapsamda 12 şubat belediyesi ile de görüşmelere başlayacağız. Bunun dışında sahaya çıkan özel ekibimizle anket yapıp istatistiki verileri özel şirketlere de aktarıyoruz. Biz İstar Araştırma merkezi olarak SPSS istatistik analiz programı için kurs veriyoruz. SPSS istatistik programlarının temelidir. Biz üniversitelerde akademik personele SPSS kursu veriyoruz. Ayrıca Kahramanmaraş’ta bu kursu almak isteyen en az 6 kişilik ekiplere de kurs açıyoruz.”