PODGORİCA (AA) - Karadağ'da, devletin üç ve daha fazla çocuğu olan annelere verdiği desteğin yeni hükümet tarafından azaltılmasına tepki gösteren anneler, açlık grevine başladı.

Karadağ Meclisi önünde toplanan yüzlerce anne, yaklaşık bir aydır devam ettirdikleri protestolarına bugünden itibaren açlık greviyle devam edeceklerini açıkladı.

Hükümet tarafından yüzde 25 azaltılan maaşlarının, yeniden eski haline döndürülmesini talep eden anneler, talepleri karşılanana dek eylemleri sürdüreceklerini vurguladı.

Protestoya katılan annelerin temsilcisi Zeljka Savkovic, yaptığı açıklamada, Karadağlı tüm annelere açlık grevine katılmaları çağrısında bulunarak, genç ya da yaşlı her annenin ve ülkedeki sendikaların da eylemlerine destek vermesini istedi.

Hükümetin, devlet desteği alan annelerin maaşlarını azaltmak yerine bin avronun üzerinde maaşı olan kamu çalışanlarının maaşlarını azaltması gerektiğini savunan Savkovic, Anayasa Mahkemesinin bu konuyla ilgili nihai kararını beklediklerini kaydetti.

Meclis binası önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, açlık grevine katılan bazı annelerin yanlarında getirdikleri battaniyelerin üzerinde yattıkları görüldü.

Karadağ'daki yeni hükümet, üç veya daha fazla çocuğu bulunan annelere verilen devlet desteğinin ocak ayından itibaren yüzde 25 azaltılması karar vermişti. Maliye Bakanlığı, daha önce 336 ile 192 avro arasında değişen devlet desteğinin, 2017 yılında 264 ile 144 avro arasında belirlendiğini açıklamıştı.

Muhabir: Adel Ömeragiç-Lejla Bıogradlıja