BERLİN (AA) - Kültürlerarası Hayır Kurumu temsilcileri Marta Neuff, Hamidou Bouba ve Kenan Kolat Berlin'deki savaş kurbanları ve baskı görenleri temsil eden ''Neue Wache'' anıtını ziyaret ederek NSU cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin anısına çelenk bıraktı.

Kolat burada yaptığı açıklamada NSU cinayetlerinin ifşa olmasının yine 5 yıl önce bir cuma günü olduğunu hatırlatarak, ''Olayı duyduğumuz anda hemen konunun üzerine gittik. 5 yıl sonra gelinen nokta hala mahkeme süreci sürüyor ama hala olaylar tam aydınlatılamamıştır.'' dedi.

''Almanya bu kara lekeyi temizlemek için hiçbir adım atmadı. Bunun kabul edilebilir tarafı yok.'' diyen Kolat Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ölenlerin yakınlarına verdiği ''konunun tüm yönleriyle aydınlatılacağı'' sözünün yerine getirilmediğine dikkati çekti.

Kolat Münih'te yıllardır süren NSU davası sürecinde çok enteresan ölümler olduğuna işaret ederek, ''Belirli belgeler yok edildi. Bunların hiçbir şekilde kabul edilebilir yanı yok Hiçbir kişi hakkında dava bile açılmadı. Hiçbir makama gelmiş kişiler hakkında çalışma yapılmadı. Siyasi bir sonuç çıkmadı. Hukuki süreç sürüyor ama meclis araştırma komisyonunun yapmış olduğu tavsiyelerin hiçbir tanesi yerine getirilmedi.'' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü İçişleri Bakanlığı önünde pankart açtı
Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Almanya şubesinin gönüllüleri Federal İçişleri Bakanlığı önünde toplanarak NSU cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu pankartlar açtı.

Örgütten yapılan basın açıklamasında geçen 5 yılda Alman hükümetinin, Alman ceza takibi makamlarındaki kurumsal ırkçılığın tüm belirgin işaretlerini görmezden geldiği belirtildi.

Açıklamada Alman ceza makamlarında kurumsal ırkçılığın ne kadar yayılmış olduğunun bağımsız bir şekilde araştırılmasını talep edildi.