Her yıl Eylül ayının ikinci haftasında düzenlenen Seyit Bilal'i Anma ve Becirman Şenlikleri başladı.

Batman'ın inanç turizmi açısından önemli bir yeri olan Hz. Hüseyin’in torunu Seyid Bilal ve Becirman Türbesi'ni her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. 850 yıldır devam eden şenlik için Seyit Bilal Türbesi'nin bulunduğu Gercüş’ün Becirman köyüne akın eden binlerce kişi kurban keserek dua ediyor. Türbe içinde dua edenler, tuttukları dileklerin kabul görmesi için kurbanlar kesip çeşitli adaklar adıyor. Gelen konukların bazıları hastaları için şifa dilerken, genç kızlar hayırlı kısmet, evli kadınlar da hayırlı evlat duasında bulunuyor.

Türkiye'nin birçok şehrinden gelen vatandaşlar Seyyid Bilal’in türbesini ziyaret ederek, türbe çevresinde bulunan alanda yemekler yaparak birbirlerine ikram etti. Türbe ziyaretine gelen vatandaşlar yaşanan olayların son bulması için uzun uzun dua ederek, kurban kesti. Psikolojik sorunları olan vatandaşlar ise türbenin başında uyuyarak bir gün bekleyip şifa diledi.

Seyyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı tarafından ziyarette bulunan yüzlerce vatandaşa yemek ikram yapıldı. Vakıf Başkanı Abdülmecit Aslan, gelen konukları en iyi şekilde ağırlamak için çaba gösterdiklerini belirterek, böyle önemli bir kişinin türbesine ev sahipliği yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Türkiye’nin birçok şehrinden vatandaşların ziyarete geldiğini ifade eden Aslan, şunları kaydetti: "Yurt içi ve yurt dışından binlerce kişi türbeyi ziyaret ediyor. Gelen konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamak için çaba gösteriyoruz. Anma etkinliğine her yıl olduğu gibi bu yıl da yurdun dört bir yanından ve yurt dışından binlerce vatandaş katıldı. Bu gelenek 850 yıldır devam ediyor. Gelen vatandaşlar özellikle psikolojik sorunları olanları buraya getiriyor. Bir gece burada kalıp dua edip şifa diliyor. Şenliklere katılan vatandaşlar beraberlerinde getirdikleri kurbanları keserek misafirlere ikram ediyor.”

“BARIŞ İSTİYORUZ”

Vatandaşlardan Muhittin Yılmaz ise ziyarete İstanbul'dan geldiğini belirterek, “Her yıl burası daha fazla kalabalık oluyordu. Ama bu yıl çok fazla kalabalık yok. Sebebi ise yaşanan çatışma ortamı ve bölgedeki olaylardır. Herkes barış istiyor. Kimse savaş istemiyor.” dedi.