Alman Sol Parti Hamburg Meclis Grubu, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı ırkçı terör örgütü tarafından 14 yıl önce Hamburg’da katledilen Süleyman Taşköprü için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Gerekli müracatın 8-9 Temmuz oturumunda Hamburg Meclisi'ne yapılacağı bildirildi.

Sol Partili Christiane Schneider, “Bu bizim kurbana karşı borcumuz” dedi. NSU olayının arka planı ve diğer detayların tam olarak araştırılmadığını kaydeden Schneider, “NSU tarafından işlenen seri cinayetlerle ilgili bugüne kadar cevaplanmamış hala çok soru var. Örneğin Hamburg niçin cinayet yeri oldu? Katilleri buraya ne getirdi? Özellikle Taşköprü’nün katledildiği Schützenstrasse’ye nasıl geldiler? Bunlara kim yardım etti?” diye sordu.

Schneider, 8’i Türk, biri Yunan ve biri polis 10 kişiyi katleden NSU terör örgütünün cinayet işlediği eyaletlerden sadece Hamburg ve Mecklenburg Vorpommern’de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmadığını hatırlattı. SPD Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz’da yaptığı basın açıklamasında, NSU isimli ırkçı terör örgütü kurbanı Süleyman Taşköprü'yü, katledilişinin 14. yılında andı ve “Irkçılığın tüm insanlık için her zaman bir tehdit olduğuna inanıyorum.” dedi.

Yılmaz, “En az 10 kişiyi haince öldüren, Köln'deki bomba saldırısıyla onlarca kişiyi yaralayan NSU'nun başka hangi cinayetleri, saldırıları ve eylemleri düzenlediği, onlara kimlerin destek verdiği halen tam bilinmiyor. Emniyet ve istihbarat birimlerinin Kasım 2011'e kadar olayın faillerini yakınlarını kaybeden ailelerin içinde araması, ırkçı teröre ailelerin uyarılarına rağmen ihtimal vermemesi, Almanya'daki yapısal ırkçılığın dehşet verici boyutlarını gözler önüne serdi.” dedi.

“Terör kurbanlarının yakınlarının acısını elbette hiç bir şey dindiremez.” diyen Yılmaz, “Ancak NSU terör örgütünün tüm bağlantılarının ve destekçilerinin ortaya çıkarılması, olayın aydınlanması en azından Alman devletine karşı kaybolan güvenin tekrar kazanılması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir.” şeklinde sözlerini tamamladı.