Malatya'nın Akçadağ ilçesinde safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yeni satın alınan atlardan "Gobakbey", 800 bin liralık bedeliyle en pahalı aygır olarak göze çarpıyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Murat Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 bin dönüm araziye 1865 yılında "Çiftlik Hattı Hümayun" adıyla kurulan ve 1928'de "Sultansuyu Harası" ismini alan işletmenin hem yarış atı hem de tay yetiştiriciliği için önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Durmaz, Sultansuyu Tarım İşletmesinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) bünyesinde safkan arap atı yetiştiriciliği yapılan 3 işletmeden biri olduğunu belirterek, "İşletmemiz, 15 aygır ve 120 kısrakla safkan arap atı yetiştiriciliği yapmaktadır" dedi.

İşletmenin damızlık kadrosuna geçen sene "Onurkaan", "Özduran" ve "Alpyürek" isimli aygırların dahil edildiğini anımsatan Durmaz, "Bu yıl ise Gobakbey isimli aygırımız, damızlık kadromuzu geliştirmek amacıyla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce satın alınıp Sultansuyu Tarım İşletmesine tahsis edilmiştir" diye konuştu. 

Durmaz, Gobakbey'in 800 bin liralık bedeliyle, satın aldıkları aygırların en pahalısı olduğunu söyledi.

- 7 kez birinci oldu

Gobakbey'in 2003-2004 yıllarında 33 koşuda 7 birincilik ve 26 tabela başarısı göstererek 692 bin 420 lira kazandırdığını belirten Durmaz, "Gobakbey, 2000 doğumlu olup yarış yaşamında grup koşusu kazanmış ve özel hara aygırlık yaşamında da Sezar, Alzenginoğlum ve Velicankızı isimli grup koşusu kazanan yavrular vermiştir. Aynı başarılarını Sultansuyu Tarım İşletmesinde de devam ettirecektir" ifadelerini kullandı.

Durmaz, Gobakbey'in Alzenginoğlum isimli tayının açık A3 koşusu kazanma başarısını gösterdiğini kaydetti.

İşletmede aşım (erkek hayvanın dişisiyle çiftleşmesi) ücretinin 6 bin lira olduğunu, bunun yarısının peşin, yarısının da tay doğumunda alındığını anlatan Durmaz, Gobakbey'den çok başarılı taylar elde edeceklerine inandıklarını dile getirerek, "Gobakbey isimli aygırımıza 42 başvuru yapıldı. Bu başvurular tamamı karşılanacaktır" dedi.