Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) Erken Uyarı Programı Sorumlusu Muhannad Radwan, Suriye'de su ihtiyacının sağlandığı nehirlerin kirlilik riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Zor şartlara rağmen ülkelerini terk etmeyenler ise rejimin saldırılarının yanı sıra başta sağlık olmak üzere açlık ve yoklukla mücadele ediyor. 

Barınma, gıda ve sığınma ihtiyaçları her geçen gün artan Suriyelilerin ise sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle bulaşıcı hastalık tehdidi altında olduğu belirtiliyor.

Radwan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ACU olarak Suriye'deki sağlık konularını yakından takip ettiklerini belirtti.

Özellikle bulaşıcı hastalıklarla mücadele etkin rol oynadıklarının altını çizen Radwan, Türkiye'nin de desteğiyle Suriye'deki milyonlarca çocuğu aşıladıklarını ifade etti. 

Son dönemde hijyen olmayan ve risk altındaki nehirleri gözetim altına aldıklarını anlatan Radwan, şöyle konuştu:

"Suriye'de savaş nedeniyle altyapı işlevini kaybettiği için su ihtiyacının sağlandığı nehirlerin büyük risk altında. Maalesef şehirlerden ve köylerdeki atık sular nehirlere gidiyor. Bu nedenle bu sular kullanılmaz hale geliyor. Klor maddesi bulunmadığından bu sular içilmez durumda. Hepatit A, tifo gibi salgın hastalıklar birçok kişiyi tehdit ediyor."

Radwvan, Suriye'de aktif olan yardım kuruluşlarının bu konu üzerinde hassas olmaları gerektiğinin altını çizdi. 

Özellikle 5 yaşın altındaki 1 milyon 400 bin çocuğun risk altında olduğunu anlatan Radwan, "Onun için uluslararası kuruluşlardan destek istiyoruz. Bu suları temiz hale getirmek çok büyük bir önem arz ediyor. Sular temizlendiği taktirde hastalıklardan korunulabilir" şeklinde konuştu. 

Radwan, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'ten aşı konusunda kendileri ve diğer kuruluşlarıyla iş birliği yapmaları istedi. 

ACU Genel Müdürü Orhan Mohamad ise Suriye'deki sağlık hizmetlerinin insani ihtiyaçların altında kaldığını dile getirdi. 

Rejimin varil bombalarıyla hedef aldığı hastanelerin vahim durumda olduğunu anlatan Mohamad, şunları kaydetti:

"Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığının desteğiyle Suriye'de 8 tur aşı kampanyası düzenledik. Çalışmalarımızda yüzde doksanın üzerinde başarı sağladığımızı söyleyebilirim. Suriye'deki çocuk felcinin temel nedeni aşıların rejim tarafından verilmemesidir. Su hijyenin sağlanamaması nedeniyle de bulaşıcı hastalık riski artıyor."