Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, bakırcılık mesleğini yeniden hareketlendirirken, hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Gaziantep’te yaşayan Suriyeliler, bakırcılık mesleğinde marifet ve yeteneklerini sergiliyor. Suriyeli bakır ustaları, bölgede eski hareketli günlerini özleyen mesleğe yeniden şaşalı bir dönem yaşatmaya başlarken, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine katkı sunuyor. Türk ortakları da bulunan Suriyeli bakır ustaları, yanlarında çalıştırdıkları onlarca Türk ve Suriyelilere de gelir kapısı oluyor.
"Darbe girişimi olumsuz etkiledi"
4 yıl önce Halep’ten gelen Suriyeli bakır ustası Beşar Hanke, darbe girişimi ile azalan satışların yeniden artmaya başladığını ifade etti. Bakır çay kahve tepsisi, kurabiyelik ve meyvelik yaptığını anlatan Hanke, Suriye’deki Türk ve yabancı müşterilerin kendisini Türkiye’de de bulduğunu ifade etti. Hanke, “Esas mesleğimiz bakırcılık. Suriye’nin Halep kentinde de bakırcılık yapıyorduk. Darbe girişimi nedeniyle şu an biraz sakin. İnşallah açılmaya başladı” dedi.
Suriyelilerin vatandaşlık talebi
Bakır ustası Hanke, kendilerine darbe girişimi öncesinde başlatılan vatandaşlık hakkının verilmesi ile ilgili çalışmalara yeniden başlanılmasını istedi. Hanke, “Vatandaşlık verilirse çok seviniriz. Çünkü Suriye’de bir şey kalmadı. Köken bitti, ev kalmadı. Suriye’ye gitsek iş bulamayız. Suriye’de yeniden bu mesleği yapsak, 5-10 yıl sonra para kazanabiliriz” ifadelerini kullandı.
İç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak yerleştiği Türkiye’de hayata yeniden ve sıfırdan başladıklarını anlatan Hanke, savaşın bitirilmesi konusunda umudu olmadığını vurguladı. Savaş bitince ülkelerine geri dönmek istediklerini belirten Suriyeli usta Beşar Hanke, “Suriye’ye gitmek isteriz. Bugün savaş bitse, yarın Suriye’ye giderim. Türk vatandaşı da olmak istiyorum ama Suriye vatandaşlığımızın iptal edilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.
“Çocuklarımız askerliğini burada yapmalı”
2 yıl önce Türkiye’ye sığındığını anlatan Ziya Hasan, Halep’te de bakırcılık yaptığını kaydetti. Suriyeli Ziya Hasan, “Türk, Suriyeli beraber çalışıyoruz. Son dönemlerde işlerimiz biraz hareketlendi” ifadelerini kullandı.
Suriyeli Hasan, kardeşinin ve çocuklarının da Türkiye’de askerlik yapması gerektiğini belirterek, “Türk vatandaşlığına geçmemiz gerekiyor. Çünkü 2 yıldır burada oturuyorum, misafir kimliği oturuyor. Burada kalıyoruz. Suriye’de her şey bitti. Burada çalışıyoruz, burada yaşıyoruz. Çocuklarımız burada bize ikinci vatan, Türkiye oldu. İkinci kimliğimizin de Türk olması gerekir. Çocuklarımız artık burada doğuyor. Ben Suriye’de askerliğimi yaptım, ama çocuklarım, kardeşlerim, burada askerliğini de yapmalı” ifadelerini kullandı.